Hangmatten

 

 

 

Luieren, dromen, slapen, lezen of schommelen – in onze hangmat of hangstoel kom je heerlijk tot rust. Traditioneel, zomers, comfortabel en duurzaam

Oorsprong
De hangmat is onlosmakelijk verbonden met de Latijns-Amerikaanse cultuur – van Mexico tot het zuidelijke puntje van Argentinië kom je ze overal tegen. (Siësta)bed, zitbank en speelplek: een hangmat is het allemaal.
De eerste hangmatten zijn vermoedelijk meer dan 1000 jaar geleden in Brazilië gemaakt. De Midden- en Zuid-Amerikaanse Indianen weefden hun buitenbedden van boombast, sisal en later ook van katoen. Via de Spaanse en Portugese overheersers leerde daarna ook Europa de hangmat kennen. 

Behoud van lokale identiteit en cultuur
Onze hangmatten, hangstoelen en kussenhoezen worden gemaakt op het platteland van El Salvador. Dankzij de export van traditionele hangmatten hoeven de bewoners niet op zoek naar een baan in de grote stad maar bouwen ze in hun eigen dorp een bestaan op. Zo blijft de lokale kleinschalige cultuur en identiteit behouden, net als een eeuwenoud textielambacht.

Traditioneel ambacht
Er wordt nog steeds op de traditionele manier gewerkt. De eerste stap is het verven van de katoen in vrolijke kleuren. De katoenbalen worden in grote verfketels gedompeld en daarna in de zon te drogen gelegd. Vervolgens wordt de katoen op kleine spoelen gewonden. De mannen van het dorp weven de stoffen, de vrouwen werken de hangmatten, hangstoelen en kussenhoezen af en vlechten de touwen.

Hulp bij scholing en gezondheid
Onze leverancier ondersteunt de dorpsgemeenschap met projecten voor scholing van de kinderen. Er is een schoolfonds en kinderen worden gestimuleerd om hun school af te maken en goede resultaten te halen. Er wordt ook samengewerkt met een stichting die zich inzet om oogafwijkingen te voorkomen en te genezen.

Schuin in je hangmat
In een hangmat lig je niet recht maar diagonaal. Dit is de beste slaaphouding omdat je zo het meest met een rechte rug ligt.

Hangmat en hangstoel ophangen
Een hangmat bevestigen is niet moeilijk, maar moet wel goed (en veilig!) gebeuren. Is hij te strak gespannen, dan geeft hij niet voldoende mee en kan je er makkelijk uitvallen. Zit hij te los, dan raakt hij de grond zodra je er in gaat liggen.
 • Hanteer daarom deze rekensom: de afstand tussen de twee bevestigingspunten moet ongeveer 30 cm langer zijn dan de lengte van de hangmat. De ideale hoogte is +/- 1,25 m.
• Hang je de hangmat tussen twee bomen? De stammen moet minstens 16 cm doorsnede hebben. Als je maar één boom hebt, kun je de andere kant van de hangmat vastmaken aan een houten paal. Deze moet minimaal 60 cm in de grond zitten en aan de basis zijn verstevigd met gegoten cement.
• Maak je de hangmat vast aan de muur, gebruik dan stevige haken, pluggen en schroeven die veel gewicht kunnen dragen. Vraag advies in de bouwmarkt of doe-het-zelf-winkel.
• Gebruik verder stevig touw en een stevige knoop, bijvoorbeeld een veiligheidsknoop. Controleer regelmatig of de knopen nog goed vastzitten.

Ook een hangstoel heeft een stevige verankering nodig:
• Het maximumdraaggewicht is 110 kg.
• Zorg voor een verankeringspunt in een muur, plafondbalk of stevige boomtak. Je kunt de stoel ook aan een schommelframe bevestigen.
• Zorg dat het laagste punt van de hangstoel zich ca. 30-40 cm boven de grond bevindt.
• Na veelvuldig gebruik kan het koord van de hangstoel uitrekken. Leg er dan een extra knoop in.

Onderhoud
• Was je hangmat of hangstoel met de hand met mild kleurwasmiddel. Hang hem meteen uit om te drogen.
• Vermijd langdurige blootstelling aan zonlicht en regen, dit verzwakt zowel het canvas als het touw. Haal je hangmat naar binnen als hij niet gebruikt wordt.
• Zorg dat je hangmat, -stoel of kussen helemaal droog is voor je ze opbergt.
• Is een van de draden gebroken? knoop hem dan meteen vast zodat er geen gat ontstaat.