Gevulde kip met appel, gehakt en rozijnen

voor 4-6 personen

Ingrediënten
:

  • 1 grote kip (bv. Poulet Noir of Bressekip), vraag aan de slager om het karkas te verwijderen maar de beentjes van de vleugels en de bouten te laten zitten
  • 1 kg kalfsgehakt
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 appels
  • handvol rozijnen, geweekt in water
  • 1 el kipkruiden*
  • olijfolie*
  • enkele takjes tijm

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, kookpot/pan*, pollepel*, kom*, bamboe prikkertjes*, keukentouw*, geëmailleerde pan van gietijzer*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil 2 appels en snijd ze in blokjes, hou apart. 
  • Stoof de uien in een kookpot/pan met een eetlepel olijfolie.
  • Voeg de blokjes appel toe en laat kort meestoven. 
  • Meng het gehakt met de gestoofde appeltjes en uien. 
  • Laat de rozijnen kort uitlekken en voeg deze toe aan de gehaktvulling. 
  • Leg de kip open (met de kippenborst naar beneden) op een houten plank.
  • Vul de kip met de gehaktvulling en sluit ze met behulp van bamboe prikkertjes. 
  • Draai de kip om en bind ze in het midden en aan de bouten samen met wat keukentouw.
  • Leg de kip in een gietijzeren pan en bestrooi ze met kipkruiden. 
  • Besprenkel ook met wat olijfolie.
  • Bak de gevulde kip ca. 40 min in de voorverwarmde oven. 
  • Snijd intussen de resterende twee appels in partjes.
  • Leg ze in de pan bij de kip en voeg ook enkele takjes tijm toe. 
  • Bak de kip nog 30 à 40 minuten tot hij helemaal gaar is. 
  • Serveer de gevulde kip met rozemarijnaardappeltjes (klik hier voor het recept).

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.