Frangipanetaart met peren

voor 1 taart

Ingrediënten:

  • 150 g gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 3 eieren
  • 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + extra
  • 50 g bloem + extra
  • 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
  • 100 g abrikozenjam
  • 3 peren (bijvoorbeeld conference)

Benodigdheden:
metalen taartvorm met anti-aanbaklaag en lossebodem Ø 28 cm, bakpapier, blindebakvulling

Bereiding:
  1. Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker, de eieren, de zachte boter en de bloem. Laat het beslag – de frangipane – minstens 3 uur rusten op een koele plaats.    Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 190ºC.
  3. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
  4. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg nog wat dunner uit.
  5. Leg het bladerdeeg in de vorm en druk de randen goed aan. Ga met een deegrol over het deeg zodat het aan de rand wordt afgesneden. Haal overtollig deeg weg.
  6. Prik de taartbodem met een vork in. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi er blindbakvulling op. Bak het deeg 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Zet de oven nu op 160ºC.
  8. Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Verdeel de abrikozenjam over de bodem en schep er dan de frangipane op.
  9. Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de halve peren in waaiers, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat.
  10. Verdeel de peren over de frangipane. Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  11. Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
Dit recept komt uit Bakgeheimen, een uitgave van Dille & Kamille.