Lemon meringue pie

Deze taart heeft een traditionele custard-vulling op basis van eierdooiers en room. Door er citroensap en -rasp aan toe te voegen, wordt de vulling lekker friszuur. Je werkt deze typisch Britse ‘pie’ af met een ‘hoedje’ van zoete, luchtige meringue. Heerlijk als dessert of bij een kop thee!

voor 1 taart

Ingrediënten: 
• 250 gram bloem
• 130 gram gezouten boter op kamertemperatuur
• 60 gram gemalen amadelen
• 130 gram poedersuiker
• 2 eierdooiers

voor de citroenvulling:
• 5 eierdooiers
• 150 gram witte suiker
• 200 ml slagroom
• sap van 2 citroenen
• geraspte schil van 1 biologische citroen

voor de meringue:
• 2 eiwitten
• 150 gram witte suiker
• 30 ml water
• 1/2 theelepel vanille-extract

Benodigdheden: taartvorm met losse bodem 24 cm diameter*, blindbakbonen*, garde met bal*,  spuitzak*, spuitmondje*, keukenbrander.
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1.  Meng de bloem met de boter. Doe er de gemalen amandelen, de poedersuiker en de eierdooiers bij en kneed tot een soepel deeg.
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur opstijven in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif ook het werkblad en je deegroller met bloem.
  5. Rol het deeg uit tot een ronde lap die ongeveer 4 cm groter is dan je taartvorm. Vouw het deeg rond de roller en leg het voorzichtig in de taartvorm. Druk goed aan, vooral in de rand. Ga met de deegroller over de vorm om het overtollige deeg weg te snijden.
  6. Prik de taartbodem in met een vork. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi er blindbakvulling op. Bak de bodem 10-15 minuten in de oven.

  7. Klop intussen de eierdooiers los met de suiker en de room. Voeg het citroensap en de rasp toe en klop tot een gladde crème.
  8. Haal de taartbodem uit de oven en laat iets afkoelen. Verdeel er de citroencrème over en bak nog 35 minuten verder op 175 °C.
  9. Neem de taart uit de oven en laat wat afkoelen. Haal hem dan uit de vorm: zet deze op een jampot of een breed glas en druk de losse rand voorzichtig naar beneden. Schuif de taart op een taartrooster om verder af te koelen.

  10. Maak nu de meringue. Gebruik een brandschone, vetvrije kom van metaal, glas of porselein om de eiwitten op te kloppen. Maak je kom eventueel eerst schoon met citroensap en keukenpapier.
  11. Los in een steelpan op laag vuur de suiker op in het water.
  12. Doe de eiwitten in de kom en begin te kloppen met een speciale garde met bolletjes of met de mixer. Voeg beetje bij beetje de suikersiroop toe en blijf stevig kloppen tot je een dik en glanzend schuim hebt. Voeg het vanille-extract pas toe als de eiwitten bijna stijf zijn.
  13. Laat de meringue 10 minuten afkoelen. Verdeel het schuim over de taart en trek met een spatel opstaande ‘pieken’. Nette toefjes maken kan ook, dan gebruik je een spuitzak met een glad spuitmondje. Kleur de bovenkant lichtbruin met de keukenbrander of onder de grill.

Tip! Je kunt deze taart ook maken met een limoenvulling. Vervang hiervoor de citroenen door 3 à 4 limoenen.

Dit recept is afkomstig uit ons boekje 'Dille & Kamille Bakgeheimen,' met 40 heerlijke recepten en slimme baktips.