Eggs Benedict met ham en spinazie

voor 4 personen

Ingrediënten:
4 dikke witte boterhammen
4 sneetjes ham
400 g jonge spinazie, gewassen
1 teentje look, gepeld en fijngesneden
4 eitjes
1 l azijn
5 l water
2 el olijfolie*

voor de hollandaisesaus:
250 g boter
2 eierdooiers
2 eierdopjes water
sap van ½ citroen
peper en zout*

Benodigdheden: steelpannetjes*, schuimspaan*, garde*, bakplaat*, bakpapier, koekenpan*, pollepel*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:
Maak eerst de hollandaisesaus: doe de boter in een steelpannetje en laat ze zachtjes smelten op het vuur.
Schep het bovenste schuimige deel eraf tot je enkel heldere ‘klare’ boter overhoudt.
Hou deze geklaarde boter warm op een zacht vuurtje.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop de eierdooiers met het water los op een zacht vuurtje.
Klop ze luchtig met een garde en roer er druppelsgewijs de geklaarde boter door.
Klop mooi op tot een schuimige saus.
Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap. Hou warm op een heel laag vuurtje.
Leg de boterhammen en de ham op een bakplaat met bakpapier en bak zo’n 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Bak intussen de spinazie samen met de fijngesneden look in wat olijfolie in een pan.
Pocheer de eieren in kokend water met azijn.
Schep de spinazie op de boterhammen. Leg er een plakje ham en een gepocheerd ei op. Werk af met de hollandaisesaus. 

Tip: eitjes pocheren doe je zo!
Breng een grote pot met water aan de kook. Voeg er de azijn aan toe. Doe de eitjes elk afzonderlijk in een koffiekopje. Maak een draaikolk in het water met behulp van een garde. Zet het vuur af en wacht tot de kolk iets stiller draait. Giet er in één keer een eitje in. Zet het vuur terug hoger en laat het eiwit zachtjes rond het eigeel draaien. Wacht tot het ei mooi gepocheerd is. Haal het er voorzichtig uit met behulp van een schuimspaan. Herhaal voor de andere eitjes.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot vanMacaron Manon.