Empanadas met kippengehakt en piri piri saus

Empanadas
voor 25 stuks 


Ingrediënten  

voor het deeg:

500 g bloem
1,5 dl koud water
200 g boter 
1 ei
3 g zout* 
 

 voor de vulling:

  • 150 g kippengehakt
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden 
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesneden
  • 1 wortel, gewassen en in blokjes
  • 200 g tomaten in blokjes (uit blik)
  • 200 g zwarte of rode kidneybonen (uit blik) 
  • 1 eidooier
  • scheutje melk
  • handvol gemalen cheddarkaas
  • ½ tl gerookt paprikapoeder*
  • 1 tl kipkruiden*
  • 1 el olijfolie*
  • piri piri saus 
 
Benodigdheden: steelpannetje*, pollepel*, mengkom*, huishoudfolie, koekenpan*, deegroller*, deegpers*, eetlepel*, bakkwastje*, bakplaat*, bakpapier, kommetje*, vork*
 
 *deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  • Maak het deeg: smelt de boter op een zacht vuur en meng alle ingrediënten tot je een mooi glad deeg krijgt. 
  • Haal het deeg uit de mengkom en kneed het nog even verder op je werkvlak.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Maak intussen de vulling: verhit wat olijfolie in een pan en bak het fijngesneden sjalotje en de look aan. 
  • Voeg vervolgens de blokjes wortel, de tomatenblokjes, de bonen en het gehakt toe. Voeg ook de kipkruiden en het gerookt paprikapoeder toe. Bak tot het gehakt bruin en rul is. 
  • Vul de empanadas: haal het deeg uit de koelkast en rol het vrij dun uit met behulp van een deegroller.
  • Steek een rondje uit het deeg met de onderkant van de deegpers. 
  • Bestrooi de open deegpers met wat bloem en leg er het uitgerolde lapje deeg in. 
  • Plaats op één helft van het kuiltje een eetlepel van de vulling en strooi er wat cheddarkaas op. 
  • Bestrijk de rand van het deeg met water en vouw vervolgens de deegpers dicht tot je mooie halve maantjes krijgt. 
  • Herhaal de stappen tot je alle empanadas hebt gemaakt. 
  • Verwarm de oven intussen voor op 200°C.
  • Leg de empanadas op een bakplaat met bakpapier. 
  • Klop de eidooier los met een scheutje melk en bestrijk de empanadas met het mengsel.
  • Bak ze ca. 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

    Serveer met pittige piri piri saus

    Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.