DIY: kruidige cadeautjes

Natuurlijk, onze kruiden gebruik je dagelijks in je keuken. Maar je maakt er ook de leukste én lekkerste cadeautjes mee! 
Extra mooi: geef ze cadeau in een ouderwetse ‘apothekerspot’ – met een persoonlijk labeltje eraan. 

Kruidenzout met dennennaaldjes

Citrus met een vleugje hars: heerlijk bij o.a. pompoen en paddenstoelen. En in kruidenboter! Takjes van een onbespoten kerstboom knippen kan, maar kies liever voor een spar of den uit het bos.

Ingrediënten

Knip de naaldjes in kleine stukjes. Doe ze met de rasp, jeneverbessen en 1 el zeezout in een vijzel. Stamp alles fijn tot het zout goed kleur krijgt. Meng met de rest van het zout. Spreid het mengsel uit in een platte ovenschaal. Laat ca. 4 uur drogen in de oven op 50 °C en vervolgens afkoelen. In een goed afgesloten, schoon potje is het zout heel lang houdbaar.

Download het label hier.

Geurige kruidensuiker

Een ‘spicy’ mix waar je het lekker warm van krijgt! Verhit appelsap, glühwein of cider en voeg kruidensuiker toe naar smaak. Goed roeren en genieten!

Ingrediënten

Meng suiker en specerijen goed door elkaar en doe over in schone, goed afsluitbare potjes. Tip: Ook heerlijk in allerlei baksels. Of glaceer er ovengroenten mee. Meng 1 tl kruidensuiker met 1 el honing, 1 el citroensap en 1 el olijfolie. Kwast dit over bijna gare pastinaak, pompoen, wortel e.d. en zet nog 10 minuutjes in de oven.

Download het label hier.

Ontspannend badzout

Voeg 2 eetlepels toe aan warm badwater voor een heerlijk ontspannend bad, fijn voor koude en vermoeide spieren.

 Ingrediënten

Meng alles goed door elkaar en vul er een of meer mooie potjes mee. Liever geen losse bloemetjes in bad? Doe het zout in een kruidenei of papieren theefilter. Of maak ‘badtheezakjes’ van neteldoek. TIP: Voor een extra verzorgende variant doe je wat havermout bij het zoutmengsel.

Download het label hier.