Inmaken, wat is het en waarom doen we het?

Het heeft iets gezellig ouderwets: inmaken. Op de markt en in de moestuin zijn fruit, groente en kruiden nu op hun lekkerst. Allemaal uit eigen land! Die overvloed gaan we goed gebruiken, tijd voor inmaken dus: de smaak van de zomer in een pot of fles.

Want inmaken is een oude techniek om groente en fruit langer te bewaren. Vroeger, vóór de vrieskist en de koelkast, moest de zomeroogst ingemaakt worden, zodat deze 's winters nog gegeten kon worden . Nu doen we het omdat het leuk en érg lekker is!

Inmaken

Inmaken doe je in – brandschone – glazen potten en flessen, met suiker, azijn, zout of alcohol als puur natuur 'conserveermiddel'. Je kunt er alle kanten mee op: denk aan zoete jam, spicy chutney en zoetzure augurken, maar ook vruchtensiroop en alcoholische drankjes als limoncello of vruchten op brandewijn. Leuk voor jezelf, of om cadeau te geven!

Fermenteren

Fermenteren – tegenwoordig terecht weer erg populair – kan ook. Het klinkt misschien wat moeilijk, maar dat is het niet. Eigenlijk laat je micro-organismen zoals bacteriën, gisten of schimmels het werk doen. Een bekend voorbeeld is zuurkool: door gesneden witte kool 'op te potten' met zout, zetten de melkzuurbacteriën in de kool de plantensuikers om in melkzuur. De kool wordt lekker zuur (rijk aan vitamine C) en bederft niet.

Welke inmaaktechniek je ook kiest, van een eenvoudig jammetje-voor-beginners tot homemade zuurkool of exotische chutneys, je kunt er eindeloos mee experimenteren: niet alleen door welke vruchten en/of groente je kiest, maar ook door het toevoegen van kruiden en specerijen.

Bekijk hier onze favoriete recepten en ga aan de slag!

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.