Zuurkoolstamppot met appel en pulled pork

Voor 4 personen

Ingrediënten:
 1 kilo varkensbraadvlees zonder been (schouder of procureur)
 1 appel, in blokjes gesneden
 1 tl nootmuskaat*

Voor de dry rub:
 1 el zout*
 3 tl cayennepeper*
 1 el gerookt paprikapoeder*
 3 tl gedroogde tijm*
 2 tl kaneelpoeder*
 1 tl komijnpoeder*

Voor de marinade:
 250 ml cola
 75 ml appelciderazijn
 100 ml barbecuesaus
 1 el mosterd honing&tijm*
 5 teentjes knoflook, fijngehakt
 2 gele uien, fijngehakt

Voor de zuurkool:
 1 pakje zuurkool
 125 ml water
 5 middelgrote aardappelen, geschild en doormidden gesneden
 2 el melk
 ½ el zout*

Benodigdheden: chefmes*, snijplank*, kom*, slowcooker, pollepel*, vork*, kookpot/pan, afgiethulp*, aardappelstamper*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:

  1. Maak de avond van tevoren de pulled pork: snijd het braadvlees in 3 gelijke stukken. 
  2. Combineer alle ingrediënten voor de dry rub in een kom en haal het vlees grondig door de kruiden heen. 
  3. Leg de stukken varkensvlees naast elkaar op de bodem van een slowcooker. 
  4. Vul de slowcooker vervolgens met de ingrediënten voor de marinade en verdeel evenredig, zodat het vlees goed bedekt is. 
  5. Zet de slowcooker 9 uur aan.
  6. Zodra de tijd om is, trek je met een vork het vlees uit elkaar en meng je het met een beetje van de marinade, zodat de pulled pork nog meer smaak krijgt. Zet opzij.
  7. Breng een pan met ruim water aan de kook voor de bereiding van de stamppot.
  8. Voeg de aardappelen en het zout toe en kook in 35 minuten gaar. 
  9. Zet het vuur laag en voeg na 10 minuten ook de zuurkool toe. 
  10. Giet af als de aardappelen gaar zijn. Voeg de melk toe en pureer tot een grove stamppot.
  11. Serveer met de pulled pork, de blokjes appel en wat geschaafde nootmuskaat.



Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Ingrid Hofstra.