Herfstige pompoen crumble met kaneelmascarpone

Het is officieel herfst! Tijd voor een lekker recept met pompoen, maar dan net even wat spannender: een heerlijke (zoete!) pompoen crumble. Deze crumble steelt de show bij de koffie of als dessert, en is helemaal niet lastiger om te maken dan een ‘traditionele’ fruitvariant.

Voor: 8-10 personen
Bereidingstijd: +/- 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten:

Vulling:

  • 800 gr pompoen
  • 1 tl kaneel
  • 1tl gemalen kardemom
  • Olijfolie
  • 170 gr basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 100 ml kokos- of amandelmelk (of ‘gewone’ melk).
  • 1 tl speculaas kruiden

Crumble:

  • 440 gr bloem
  • 230 gr roomboter
  • 200 gr suiker
  • Een snufje zout
  • Een handvol walnoten, grof gehakt

Topping:

  • Een half bakje mascarpone
  • Wat geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel citroensap
  • Kaneel naar smaak
  • Poedersuiker naar smaak

Bereiding:

Schil je je pompoen en snijd deze in kleine stukjes. Rol deze in de kaneel en kardemom en leg ze met wat olijfolie op een met bakpapier bedekte oven schaal. Bak dit 30 minuten op een voorverwarmde oven van 180 graden. Haal uit de oven en pureer de pompoen samen met de overige vulling ingrediënten.

Maak ondertussen de crumble door alle ingrediënten door elkaar mengen. Doe dit lekker met (schone) handen, een meditatief klusje! Giet de pompoenmassa in een ovenschaal en crumble je deeg hierboven. Doe dit geheel 30 minuten lang in een voorverwarmde oven van 200 graden. Maak de kaneelmascarpone door de ingrediënten te mengen. Is de crumble klaar? Verdeel het over bordjes en serveer het met de mascarpone en een lekkere kop koffie of thee. Eet smakelijk!