Ontbijtkoek

INGREDIËNTEN

  • 120 g ongezouten boter + extra om in te vetten
  • 180 g appelstroop
  • 120 g lichtbruine (basterd)suiker
  • 3 el warm water
  • 210 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 theelepel baksoda (natriumbicarbonaat)
  • 1½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • snuf zout
  • 1 ei

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, ruime kom, houten lepel, cakevorm ca. 20 cm, caketester of satéprikker, taartrooster.

Tip: Bestrooi de ontbijtkoek vóór het bakken met parelsuiker. Of meng kleingesneden geconfijte gember door het beslag.

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 150 ºC.
  2. Smelt de boter en doe er de stroop, basterdsuiker en het warme water bij. Meng goed zodat alle suikerkristallen oplossen.
  3. Doe de bloem, baksoda, de specerijen en het zout erbij. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een glad beslag.
  4. Vet je cakevorm in met boter en bestuif met bloem. Doe het beslag in de vorm en bak de ontbijtkoek ca. 90 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of satéstokje of de ontbijtkoek gaar is.
  5. Neem de ontbijtkoek uit de oven en laat een halfuur in de vorm afkoelen. Haal hem uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
  6. Bewaar je ontbijtkoek in een goed afgesloten koekblik.