Luikse salade

Voor 4 personen

Ingrediënten:
• 500 g krieltjes
• 300 g sperzieboontjes
• 1 rode ui
• 200 g gerookt spek
• 4 eieren
• ciderazijn
• boter
• handvol platte peterselie, fijngehakt
• grof zeezout*

Voor de dressing
• 1 el graanmosterd
• 2 el ciderazijn
• 4 el olijfolie*
• versgemalen peper*
• grof zeezout*

Benodigdheden: kookpot/pan, vergiet*, snijmesje*, snijplank*, kom*, keukenpapier, koekenpan*, pollepel*, eierprikker*, garde*, serveerschaal*, 
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Kook de krieltjes gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. 
  2. Snijd de gekookte krieltjes doormidden.
  3. Maak de boontjes schoon en blancheer ze kort in gezouten water.
  4. Giet ze af en zet ze opzij.
  5. Schil de ui en snijd in ringetjes. 
  6. Snijd het spek in stukjes en bak ze krokant in wat boter. 
  7. Doe er de stukjes ui en boontjes bij en blus met een scheutje azijn. 
  8. Kook de eieren net niet helemaal hard, dan is de dooier nog zacht.
  9. Meng de ingrediënten voor de dressing en klop goed.
  10. Doe de krieltjes bij de rest van de salade. Serveer de dressing er apart bij. Strooi er de fijngehakte peterselie over.
  11. Je kan deze salade eventueel serveren met wat vers stokbrood of een sneetje zuurdesembrood.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.