Onze tips voor de beginnende bakker

Leuk dat je als beginnende bakker aan slag wilt! Er is als thuisbakker veel te ontdekken en om mee aan de slag te gaan. Bakken is leuk om te doen en je kiest zelf de ingrediënten dus je weet ‘wat erin zit’. Taart, koekjes, muffins, cake, brood… zelfgemaakt zijn ze ’t allerlekkerst.

Bakken lijkt lastig en luistert vaak nauw. Bovendien is niet elke keukenprins(es) ook een goede bakker. Iets lekkers bakken is echt andere, eh, koek. We geven je graag een aantal handige weetjes om je weg te vinden in de verschillende technieken en tips om vooral veel plezier uit bakken te halen.

1. Begin eenvoudig

Maak het jezelf makkelijk en begin met een eenvoudig recept. Start je bakavontuur met een aantal basisrecepten zoals bijvoorbeeld voor (cup)cakes of koekjes. Die zijn makkelijk om mee te beginnen. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat en niet om de moeilijkheidsgraad, toch? Bovendien voorkom je zo teleurstellingen als het recept toch te moeilijk bleek.

Kies een goed recept uit een kookboek of van een betrouwbare kooksite. Wij inspireren je graag en op onze website vind je heerlijke recepten – ook voor de beginnende bakker. Kijk goed wat je allemaal nodig hebt. Vaak geldt: hoe meer ingrediënten, hoe langer de bereidingstijd, hoe ingewikkelder het recept. Houd je - zeker als beginnende bakker! – aan het recept, werk in de juiste volgorde en met de exacte hoeveelheden, oventemperatuur en baktijden.

Bekijk hier een recept voor:

2. Investeer in goede duurzame basics

Je (bak)leven wordt een stuk makkelijker met een paar goede duurzame basics. Als beginner heb je genoeg aan een (rechthoekige of ronde) cakevorm, een springvorm en een lage taartvorm. Je kunt je collectie natuurlijk altijd uitbreiden. Tip: maak alvast een verlanglijstje voor je verjaardag!

Onmisbaar in de keuken:

  • Een weegschaal en maatbeker. Bakken is precisiewerk, dus meten is weten. Als de verhoudingen niet kloppen dan kan je baksel mislukken. Controleer af en toe of je weegschaal nog nauwkeurig is. Zet er iets met een ‘vast’ gewicht op, bijvoorbeeld een pak bloem van 1 kilo, en controleer wat de wijzerplaat aangeeft. 
  • Een goede garde. Meer weten over onze gardes en hoe je ze gebruikt? Lees onze blog.
  • Bakvorm met losse bodem om eenvoudig een taart met dunne bodem uit de vorm te halen. Laat je taart na het bakken even afkoelen en zet hem op een jampot en druk voorzichtig de rand naar beneden. Je kunt de taart op de bodem laten liggen of op een serveerschaal laten glijden.
  • Een rvs mengkom of glazen beslagkom (ook geschikt voor au bain-marie toepassingen).
  • Goede ovenwanten en een schort.

Ook heel erg handig:

  • Rasp en/of zesteur
  • (Taart)rooster om je gebak op af te koelen
  • Fijne pannenlikker
  • Maatlepel en maatpannetjes, deze laatste worden vooral in Engelse en Amerikaanse recepten gebruikt.
  • Oventhermometer. Elke oven is anders en oventemperaturen kunnen sterk afwijken. Controleer de temperatuur dus met een speciale oventhermometer, zodat je eventueel de temperatuur kan bijstellen. 
  • Caketester of satéprikker. Controleer, vlak voor het eind van de opgegeven baktijd, of de cake gaar is. Steek er een satéprikker of speciale caketester in: deze moet er droog uitkomen, anders heeft de cake nog wat meer tijd nodig.
  • Een deegroller en eventueel een deegschraper. 

3. Wees goed voorbereid

Ga niet meteen aan de slag met kloppen en kneden, maar bereid je eerst goed voor. Lees het recept een paar keer goed door. Kijk welke ingrediënten je nodig hebt, wat de bereidingstijd is en welke keukenhulpjes je in huis moet hebben. Weeg alle ingrediënten af en zet alles klaar in aparte bakjes om ontspannen en goed voorbereid te beginnen. Bakken is precisiewerk dus goed afwegen, in de juiste volgorde werken en de oventemperatuur bepalen het eindresultaat.

Haal boter en eieren tijdig uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Is de boter toch nog te hard? Rasp de harde boter op een grove rasp, dan is hij sneller zacht. Of gebruik kant-en-klare smeerbare roomboter. Kies dan wel voor de variant zonder zout.

Laat de oven alvast voorverwarmen terwijl je het beslag maakt of het deeg kneedt. Maak tijdens het bakken de oven niet open: de oventemperatuur daalt te snel en je baksel kan inzakken. Om te controleren of iets gaar is, bij het verstrijken van de baktijd, maak je de ovendeur altijd voorzichtig open en dicht.

Kortom, neem rustig de tijd voor je begint met bakken. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen halverwege je bakproces. Of dat je met beboterde handen nog een pak meel of een klopper uit de kast moet pakken.

4. Maak je vertrouwd met veelgebruikte baktermen

  • Au bain marie
    Au bain-marie betekent het bereiden of verwarmen van ingrediënten boven een heet waterbad. Door een hittebestendige kom op een pan boven een laagje kokend water te plaatsen, wordt het ingrediënt verwarmd door de stoom. Bij het smelten van chocolade mag het water in de pan nooit koken. Het is beter om de chocolade langzaam te laten smelten.

    Tip: water en chocolade gaan NIET samen. Een drupje water is al genoeg om de chocolade te verpesten. Zorg dat ze niet met elkaar in contact komen. 
  • Vouwen
    Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat je het ingrediënt met de nodige voorzichtigheid ‘onder’ je mengsel moet mengen. Maak grote draaibewegingen en schep je deegmengsel om en om. Niet roeren!
  • Blind bakken
    Taart met een vloeibare vulling of met vulling die je niet moet bakken (zoals vers fruit) wordt vaak ‘blind gebakken’, met een zogenaamde steunvulling. Leg het deeg in de taartvorm en druk goed aan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Bekleed de bodem met bakpapier en vul de taart tot de rand met keramische bakbonen of droge peulvruchten. Bak de bodem volgens het recept. Haal de laatste 5 tot 10 minuten het bakpapier en de steunvulling uit de vorm en bak de bodem goudbruin. Laat de taartbodem helemaal afkoelen voor je hem vult met de lekkerste vruchten voor een heerlijke zomerse vruchtentaart.
  • Eiwit stijfkloppen
    Gebruik kakelverse eieren en maak je kom en garde volledig vetvrij om eiwit tot prachtig wit schuim te kloppen. Om het eiwit perfect te scheiden van de dooier kun je een eierscheider gebruiken om de eieren te splitsen. Controleer of het eiwit volledig dooiervrij is voordat je het in de grote kom doet waarin je gaat kloppen. Eiwitten kloppen gaat heel snel met onze speciale garde waarin twee extra ‘bolletjes’ van spiraaldraad verwerkt zijn. Daarmee klop je meer lucht in het eiwit – ook ideaal voor slagroom!
  • Invetten en bestuiven
    Een bakvorm moet je altijd invetten. Je baksel komt zo na afloop zonder kleerscheuren uit de vorm. Zo gaat het snel: houd de vorm met de buitenkant onder een hete kraan of zet ‘m even op de verwarming. Vet de binnenkant zorgvuldig in met boter. Door het ‘voorverwarmen’ kan je de boter makkelijk tot in alle hoekjes verdelen. Vervolgens doe je er een theelepeltje bloem in. Kantel de vorm heen en weer zodat de hele binnenkant met een dun laagje is bedekt. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Afkoelen op een rooster
    Laat cake na het bakken even afkoelen in de vorm. Hij krimpt dan een beetje, waardoor hij makkelijker loskomt. Uit de vorm laat je de cake verder afkoelen op een taartrooster. Tip: de kans is klein, maar eventuele restjes gebak of cake kun je in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd iets lekkers in huis!
  • Rijsmiddel
    Voor een lekker luchtig gebak of brood voeg je een rijsmiddel toe aan je beslag of deeg, zoals gist, bakpoeder, opgeklopt eiwit of desem. Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum want door de afgenomen werking kan je baksel mislukken. Ook dubbelkoolzure soda (baking soda) kun je perfect gebruiken als rijsmiddel. 
  • Inkoken
    Wil je een dikke vruchten-, chocolade-, of caramelsaus maken om heerlijk uit te smeren op een taart of cake? Laat deze dan een tijdje inkoken. Neem de deksel van de pan, draai of zet het vuur iets hoger en laat alles een tijdje koken. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Hoe groter het oppervlak van de pan, hoe sneller het vocht verdampt en hoe dikker de saus en geconcentreerder de smaak.

5. Geniet

Wie bakt, maakt rommel, daar is geen ontkomen aan! Ook moet je in het begin best even wennen en alles goed in de gaten houden. Vooral als je gebak of brood in de oven staat, moet je goed opletten en de baktijd niet uit het oog verliezen.

Als beginnende bakker levert dit misschien stress op. Naarmate je ervaring als bakker groeit, wordt bakken steeds leuker en vaak ook heel ontspannend. Experimenteer, leer, wees creatief en vooral niet te streng voor jezelf. Het eindresultaat hoeft niet perfect te zijn om heerlijk te smaken. Je mag best zien dat iets ‘zelfgebakken’ is.

We wensen je heel veel bakplezier! Wij zijn heel benieuwd naar je creaties. Deel ze met ons via Instagram, Pinterest en Facebook

Bekijk hier onze artikelen voor de beginnende bakker