De natuur in met Dille & Kamille

Trek je wandelschoenen aan!

Natuurpunt beheert in Vlaanderen maar liefst 500 prachtige natuurgebieden. Bos, heide, polders en nog veel meer. Je ontdekt er bijzondere planten en dieren en kunt er genieten van zingende vogels, maar ook van kostbare stilte. In de natuur kom je tot rust en doe je nieuwe inspiratie op.

Met deze 4 speciaal geselecteerde wandelroutes (her)ontdek je de prachtige natuur. Dus kies je favoriet, trek je wandelschoenen aan en ga erop uit; groen is goed voor je!

  1. Bourgoyen-Ossemeersen (Gent)

  2. Floordam- en Peutiebos (Vilvoorde)

  3. Hobokense Polder (Antwerpen)

  4. Altenbroek (Voerstreek)

1. Bourgoyen-Ossemeersen (Gent)

Een groene oase vlakbij Gent en één van de meest vogelrijke gebieden van Vlaanderen. Je wandelt door de Leie-vallei, met vochtige riviergraslanden – 'meersen' – en sloten. Het gebied is maar liefst 220 hectare groot. De bloeiende hooilanden vormen ieder voorjaar de ‘Wilde Gentse Floraliën’.

De Bourgoyen-Ossemeersen is vooral bekend door de grote aantallen watervogels in het winterhalfjaar. Die vogels worden aangetrokken door de overstroomde graslanden. Opvallend zijn de verschillende soorten eenden:  smienten, wintertalingen en slobeenden zijn het  talrijkst. Kleinere aantallen van pijlstaart, krakeend, bergeend, kuifeend en tafeleend vervolledigen het rijtje. Ook prominent aanwezig: de ganzen. De grootste groepen vormen Canadese ganzen en brandganzen, beide van exotische oorsprong. Daarnaast zijn er ook nog veel steltlopers te zien: kieviten, wulpen, kemphanen en watersnippen.

  • Waar: Aan de westrand van Gent, aan de rivier de Leie
  • Startpunt: Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen
  • Lengte: Wandelingen van resp. 2 tot 5,5 km
  • Wat kan je o.a. zien? Allerlei soorten eenden en steltlopers, rietzanger en blauwborst, een aalscholverkolonie, bloeiende hooilanden.
  • Online: Bourgoyen-Ossemeersen

2. Floordam- en Peutiebos (Vilvoorde)

Deze wandeling slingert door veld en bos. Het Floordambos maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

De natte, kalkhoudende bodem maakt het een uiterst waardevol gebied. Het is een 7 ha groot gemengd, moerassig loofbos, dat vooral waardevol is op het vlak van planten en insecten. De afwisseling van kalkrijke gronden, opborrelend water en drogere stukken maken het Floordambos tot leefgebied van heel wat verschillende soorten planten zoals bosbingelkruid, daslook, gevlekte aronskelk en bosorchis. Ook verschillende dieren als bunzing en buizerd vinden er hun plekje.

  • Waar: Ca. 20 km van Brussel-centrum
  • Startpunt: St. Martinuskerk, Melsbroek (Floordambos) en Leuvensesteenweg, Machelen (Peutiebos)
  • Lengte: Wandelingen van 6 (Floordambos) en 2 km (Peutiebos)
  • Wat kan je o.a. zien? Bijzondere bosplanten als gevlekte aronskelk, daslook en bosorchis.
  • Online: Floordam- en Peutiebos

3. Hobokense Polder (Antwerpen)

Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie ligt de Hobokense Polder: de grootste brok natuur in Antwerpen Stad. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten. Meer dan 500 verschillende planten en 360 verschillende paddenstoelen vinden hier hun thuis.

Hoogtepunten op de wandelroutes zijn de Hobokense Polder, het Broekslot, het Rallegat en de Ruitersplas. Je komt voorbij de kijkhut en de vogelwand en loopt dwars door het begrazingsblok van de gallowayrunderen. Het KIJK.punt, een unieke kijkhut aan het Rallegat, is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  • Waar: Antwerpen-Zuid, aan de Schelde
  • Startpunt: Infobord Schroeilaan
  • Lengte: Wandelingen van 3,5 en 7,5 km
  • Wat kan je o.a. zien? Veel zang- en watervogels, vossen en reeën, in de vroege zomer diverse soorten orchideeën.
  • Online: Hobokense Polder

4. Altenbroek (Voerstreek)

Zacht glooiende heuvels, een slingerende beek, boomgaarden en bloemrijk grasland: wanneer je in de Voerstreek om je heen kijkt, vergeet je even dat je in Vlaanderen bent. En dat is in Altenbroek niet anders! De streek trekt vooral bezoekers aan die willen genieten van rust en stilte in een nog ongeschonden, golvend landschap. Altenbroek is ideaal om uren rustig te wandelen. Zacht glooiende heuvels, een slingerende bronbeek, holle wegen, graften en boomgaarden vormen een landschap om in te lijsten.  In het afwisselende landschap kan je op zoek gaan naar dassen, everzwijnen, wijngaardslakken en nog veel meer.

Ook kasteel Altembrouck geeft het gebied een speciaal cachet, net als de kristalheldere, kronkelende Noorbeek. Het knooppuntennetwerk Voerstreek biedt je dagen wandelplezier. De Noordalwandeling en de Bovenhoutwandeling zijn aanraders!

  • Waar: Voerstreek, ten zuiden van Maastricht
  • Startpunt: Cult. centrum Veltmanshuis, St. Martens-Voeren of Bezoekerscentrum Voerstreek, 's Gravenvoeren
  • Lengte: Routes van 6 tot 21,5 km
  • Wat kan je o.a. zien? Reeën, edelherten, everzwijnen, (heel misschien) dassen.
  • Online: Altenbroek
Plasticvrij op pad

Zomer bij Dille