Zelf de lekkerste (vegan) kerststol bakken

Wil je deze kerst zelf een heerlijke, ambachtelijke kerststol op tafel zetten? Met dit vegan Kerststol recept maak je stap voor stap een traditionele, luchtige stol met romige amandelspijs, zachte rozijnen en een vleugje citrus. Of je hem nu serveert bij het kerstontbijt, de brunch of gewoon bij een kop warme chocolademelk – deze zelfgemaakte kerststol brengt gegarandeerd een vleugje kerstmagie op tafel.

 

Ingrediënten:

Voor de amandelspijs:

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 eetlepel appelmoes

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Amandelspijs maken: Begin met het maken van de amandelspijs. Meng het amandelmeel en de suiker met de citroenrasp en appelmoes tot een stevig geheel. Vorm hier een rol van ongeveer 25 cm van en leg deze afgedekt in de koelkast. Laat de amandelspijs minimaal een uur rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  2. Rozijnen wellen: Verwarm de rum en laat de rozijnen minstens 30 minuten wellen in de warme rum. Zo worden ze extra sappig en vol van smaak. Voor een alcoholvrij alternatief verwarm je appelsap licht (niet koken) en laat je de rozijnen daarin wellen. Voeg eventueel een snufje kaneel of vanille-extract toe aan de warme appelsap voor extra smaak.
  3. Gist activeren: Los de gist op in de lauwe melk en laat dit 5 tot 10 minuten staan, totdat de gist begint te werken en een beetje gaat schuimen.
  4. Het deeg maken: Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hierin de melk met gist, zoete aardappel, suiker, vanille-extract, kaneel, nootmuskaat, limoenrasp, zout en olijfolie toe. Kneed alles met de hand (of met een keukenmachine met deeghaak) tot een soepel en elastisch deeg.
  5. Vruchten en noten toevoegen: Kneed verder tot het deeg rekbaar is — je moet er bijna doorheen kunnen kijken als je het uitrekt tussen je vingers. Voeg daarna de rumrozijnen, sukade en gehakte walnoten toe. Kneed alles goed door. Tip: je kunt het deeg ook uitrollen, de vulling erover strooien en dan opvouwen voor een gelijkmatige verdeling. Gebruik wat bloem om plakken te voorkomen.
  6. Eerste rijs: Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek losjes af met plasticfolie en laat het 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek (of in een lauwe oven). Het deeg moet bijna verdubbelen in volume. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier.
  7. De kerststol vormen: Stort het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 2,5 cm dik. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw eerst de linkerkant over de spijs en daarna de rechterkant eroverheen, zodat de rand net iets links van het midden ligt. Druk met je hand of een deegroller een inkeping langs de stol voor die herkenbare, klassieke vorm.
  8. Tweede rijs: Leg de gevormde kerststol op de bakplaat, dek losjes af en laat nog 40 tot 60 minuten rijzen. Controleer of er geen rozijnen uitsteken (die verbranden snel in de oven) en duw ze zo nodig voorzichtig terug.
  9. Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Bak de kerststol 25 tot 30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Laat de stol afkoelen op een rooster en bestuif hem royaal met poedersuiker voor het serveren.

Het recept voor deze rijk gevulde vegan kerststol werd gemaakt door Enzo Pérès-Labourdette (winnaar van Heel Holland Bakt in 2022). 
Op zoek naar meer kookinspiratie voor de kerstdagen? Bekijk hier onze recepten voor een heerlijk kerstdiner.

Bekijk onze artikelen