Tips voor je kruidenoogst
juli
Kopen jullie bij de delicatessenwinkel of in Frankrijk ook zo graag van die flesjes kruidenolie of van die handige kruidenzoutmolens? Ik verzamel ze. Je wilt niet weten hoeveel varianten ik hier in huis heb staan, en ik vind het ook nog eens leuk om zelf van alles uit te proberen. Je kunt met olie, boter en zout namelijk perfect al die verse kruiden uit de tuin verwerken en langer bewaren.
Ik heb drie leuke ideeën voor jullie uitgewerkt: kruidenboter met verse kruiden uit de tuin, hibiscuszout (want waarom zou je alleen kruiden gebruiken) en basilicumolie uit mijn boek OOGST.




Recept: kruidenboter
Ingrediënten:
• 250 g ongezouten roomboter
• 15 takjes platte peterselie
• 10 takjes dille
• 15 stengels bieslook
• 1 tl citroensap
• 2-3 teentjes knoflook
• grof zeezout*
• versgemalen zwarte peper*
Bereiding:
- Laat de roomboter op kamertemperatuur te komen.
- Hak alle kruiden fijn en roer ze samen met het citroensap door de boter.
- Gebruik 2 of 3 teentjes knoflook naar smaak en pers ze boven de boter uit.
- Meng goed en breng de kruidenboter op smaak met zout en peper.


De kruidenboter heb ik in een houten boterlammetje van Dille & Kamille in de koelkast gelegd. Week het vormpje voor gebruik 2 uur in een bakje met zout water (1 eetlepel zout op 500 ml water). Vul beide heften met boter en zorg dat ook het kopje goed gevuld is. Druk de helften tegen elkaar en leg de houten vorm een paar uur in de koelkast om hard worden. Verwijder dan de ene helft. De andere helft gaat iets moeilijker. Je kunt op de achterkant kloppen of het lammetje er met een bot mes uitwippen. Je beschadigt het lammetje dan wel een klein beetje, maar je kunt het voorzichtig met een beetje boter weer dichtsmeren.
Tip: gebruik een apart vormpje voor zoute boter en ongezouten boter – de smaak trekt namelijk in de houten vorm.


Kruidenzout
Voor dit recept heb ik gedroogde hibiscus gebruikt. Je kunt kruiden en bloemen snel drogen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de kruiden of bloemen voorzichtig en dep ze droog. Verwijder de stelen. Leg de blaadjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Droog de blaadjes in 5 à 8 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de blaadjes krokant maar niet bruin worden.




Recept: hibiscuszout
Ingrediënten:
• 2 el fleur de sel*
• 1 tl gedroogde hibiscus
Bereiding:
- Doe de fleur de sel en de hibiscus in een vijzel en maal ze fijn. Fleur de sel is een tikje vochtig waardoor de kleur meteen intens roze is.
- Bewaar het kruidenzout in een voorraadpotje met deksel.




Kruidenolie
Voor dit recept kun je bladkruiden gebruiken die een intense smaak hebben, zoals bijvoorbeeld basilicum, dragon of koriander. Ik maak een kleine hoeveelheid omdat de kruidenolie snel bederft. Je kunt de olie als smaakmaker voor soep, salades en pasta’s gebruiken.
Recept: basilicumolie
Ingrediënten:
• 15 g verse basilicum
• 100 ml olijfolie extra vierge*
Bereiding:
- Blancheer de takjes basilicum een paar seconden in kokend water.
- Leg ze meteen in een bakje met ijskoud water.
- Dep de takjes droog met een stuk keukenpapier en pureer ze samen met de olijfolie in een keukenmachine tot een gladde saus.
- Hang een trechter boven een maatbeker en leg er een neteldoek in. Schenk de kruidensaus in de neteldoek en laat een nacht uitlekken.
- Gooi de volgende dag de pulp weg en bewaar de olie in een afgesloten flesje in de koelkast.
Tip: deze kruidenolie is ook makkelijk te maken met dragon.


Recept: wittebonensoep met courgette en basilicumolie
Ingrediënten:
• 2 sjalotten
• 3 teentjes knoflook
• 2 tl venkelzaad*
• 2 el olijfolie*
• 1 kleine courgette
• 500 ml groentebouillon
• witte bonen, potje à 360 g
• zout en versgemalen zwarte peper*
Bereiding:
- Hak de sjalotten en knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en bak de sjalotten en knoflook op middelhoog in 5 minuten zacht.
- Voeg de venkelzaden toe en bak even mee. Draai het vuur laag.
- Snijd de courgette in blokjes en doe ze in de pan.
- Voeg ook de bouillon toe en breng aan de kook.
- Giet de witte bonen af en spoel ze in water.
- Voeg ze toe aan de soep en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
- Garneer de soep met basilicumolie.
*deze ingrediënten zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille