Hoofdgerechten

Pittige radijs en Galia meloen met sojaboontjes en koriander 

Dit bijgerecht – van pittige radijs op flinterdunne plakjes meloen – heeft veel smaak en is heerlijk om bij een rijstgerecht te serveren.



Aantal personen: 2

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Voorbereiding (dag van tevoren) 

  • 350 g radijs (van ca. 2 bosjes) 
  • ½ knoflookteentje 
  • 5 cm groen van een lente-ui 
  • 2 g kimchi-poeder (van de toko) of rode chilivlokken* (ca. 1 tl) 
  • 2 g zout* (ca. 1 tl)

Sojaboontjes en meloen 

  • 120 g verse, gekookte sojaboontjes/edamame (gedopt) 
  • ½ rijpe Galia meloen 
  • 12 g mirin (Japanse rijstwijn, verkrijgbaar bij de toko) (ca. 1 el) 
  • 2 g sesamolie (ca. 1 tl) 
  • Sap van ½ limoen 
  • Zout*  

Ei-flensjes 

  • 20 blaadjes munt 
  • 20 blaadjes koriander 
  • 25 g bieslook 
  • 25 g geroosterde gezouten pinda’s 

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding 

Voorbereiding (dag van tevoren) 

  1. Maak de radijsjes schoon, snijd het kroontje en steeltje eraf en was ze goed met koud water. Snijd de radijsjes in vieren en zet apart. 
  2. Hak de knoflook en snijd de lente-ui in stukjes van 1 cm dik. 
  3. Meng de knoflook, lente-ui en kimchi-poeder met 1 theelepel zout, voeg de radijsjes toe en zet – liefst een dag of langer – afgedekt weg op kamertemperatuur.  

Sojaboontjes en meloen  

  1. Dubbeldop de sojaboontjes: haal het buitenste vliesje eraf (dit hoeft niet maar is wel het lekkerste). 
  2. Schil de meloen zo dun mogelijk, snijd hem doormidden en vervolgens in kwarten. Snijd deze een beetje bij, snijd er flinterdunne plakjes van. 
  3. Snijd de afsnijdsels van de meloen in blokjes van 1 bij 1 cm en meng deze met de gedopte sojaboontjes. Breng op smaak met de mirin, sesamolie, het limoensap en een beetje zout. 
  4. Snijd de munt grof, pluk de korianderblaadjes, snijd de bieslook fijn en hak de pinda’s grof.  

Serveren  

  1. Verdeel de meloenplakjes als carpaccio over een platte schaal of 2 borden. Laat de plakjes iets overlappen. 
  2. Schep hierop de radijsjes en de sojaboontjes met meloen. Verdeel het vocht erover. 
  3. Maak af met de munt, koriander, bieslook en gehakte pinda’s.   

Dit recept is afkomstig uit Groentefeest, het kookboek – met maar liefst 100 verrassende groenterecepten – dat Dille & Kamille in samenwerking met chef-kok Sidney Schutte heeft ontwikkeld.