Basilicum

Oorsprong
Basilicum komt oorspronkelijk uit Azië en heeft zich van daaruit over het Middellandse Zeegebied verspreid. Naast Grootbladige basilicum bestaat er ook een kleinbladige soort (O. minimum) en zijn er diverse variëteiten met elk een eigen smaak, zoals bv. Thaise basilicum en Kaneelbasilicum.

Kweek
• Basilicum is een eenjarig kruid met ovale blaadjes. De grootbladige soort wordt ca. 50 cm hoog.
• Van juni tot september verschijnen – afhankelijk van de soort – witte, roze of paarse bloemetjes. De bloemen zijn heel aantrekkelijk voor bijen.
• Plant basilicum op een beschutte plek in de volle zon, in vochtige, vruchtbare grond.
• Geef bij droog weer voldoende water, bij voorkeur midden op de dag: basilicum houdt niet van ‘natte voeten’.
• Zaai basilicum in het vroege voorjaar in potten op de vensterbank. Wat extra warmte helpt bij het ontkiemen. De planten kunnen naar buiten als alle gevaar voor nachtvorst is geweken – let op: basilicum kan niet tegen temperaturen lager dan 12˚C.
• Basilicum is goede buren met tomaten, komkommer, bieslook of uiensoorten. De geur van het blad houdt vliegende insecten op afstand. Een pot basilicum in de keuken verjaagt vliegen!

 

Oogst
U kunt de hele zomer door oogsten: pluk de blaadjes steeds uit de top van de plant, vlak boven twee nieuwe blaadjes, om de plant mooi ‘vol’ te houden. Verwijder de bloemen, als basilicum bloeit gaat de smaak achteruit.

Culinair
Basilicum heeft een unieke geur en smaak. Gebruik het met mate, het kan snel overheersen. De smaak gaat sterk achteruit bij koken, voeg basilicum dus op het einde van de kooktijd aan een gerecht toe. Basilicum is onmisbaar in de Italiaanse en de Franse keuken. Het is het hoofdbestanddeel van pestosaus en van de beroemde Provençaalse ‘soupe au pistou’. Basilicum is heerlijk bij tomaten, in salades en in kruidenboter.