Gnocchi met zongedroogde tomaten en artisjoksaus

Voor 2 personen

Ingrediënten:
• 100 g bloem
• 3 aardappelen, geschild, gekookt en geraspt
• 3 zongedroogde tomaatjes, in fijne stukjes
• een scheutje olijfolie*
• 1 ei
• 3 el Parmezaanse kaas

voor het serveren:
• 1 eetlepel boter
• ½ tl nootmuskaat, fijngeraspt*
voor de artiksjoksaus:
• 4 kleine artisjokken 
• 1 citroen
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 6 el olijfolie*
• 1 el verse peterselie
• 2 el zout*
• 10 zongedroogde tomaatjes

Benodigdheden: kookpot/pan*, pureeknijper*, schuimspaan*, kommen*, pollepel*, keukenschaar*, snijplank*, snijmesje*, gnocchiplankje*, theedoek*, pan met deksel*, waterglas*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:- Kook de aardappelen gaar. Knijp ze boven een kom door een pureeknijper. 
- Voeg het ei en de Parmezaanse kaas toe aan de puree.
- Knip vervolgens 3 zongedroogde tomaatjes fijn boven het mengsel. 
- Doe nu de bloem bij het geheel en begin met het kneden van het deeg. Kneed kort tot een luchtig, homogeen deeg dat niet meer kleverig aanvoelt.
- Zet het deeg 30 minuten in de vriezer.
- Bestuif een grote plank met bloem. Neem een stukje van het deeg en rol dit met je handen tot een lang dun rolletje van ca. 2 cm doorsnee. Snijd deze met een mes in 'kussentjes' van 2 à 3 cm en bestuif ze licht met bloem.- Laat je gnocchiplankje schuin op het werkblad rusten, de onderkant is hiervoor iets afgeplat. Hou het plankje met één hand vast bij het handvat. Rol het deegkussentje van boven naar beneden over de ribbels en druk er met je duim een holletje in.
- Laat de gnocchi op een met bloem bestoven theedoek rusten tot gebruik.
- Doe de stukjes gnocchi in een pan met kokend, gezouten water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze klaar. 
- Maak nu de artiksjoksaus: was de artisjokken en verwijder de buitenste bladeren. 
- Snijd elke artisjok in 4 stukken. Voeg het sap van een citroen toe aan een schaal met water en week de artisjokken ongeveer 10 minuten. 
- Giet de olijfolie in een pan en bak de fijngehakte knoflookteentjes goudbruin.
- Voeg de artisjokken, de verse peterselie en het zout toe. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten stoven. 
- Voeg nu ook de zongedroogde tomaatjes toe. Doe het deksel opnieuw op de pan.
- Voeg na ca. 10 minuten stoven een glas water toe, haal het deksel van de pan en laat nog een minuut of 5 koken tot het water is opgenomen.
- Schep de gekookte gnocchi voorzichtig door de saus. Voeg een eetlepel boter en de fijngeraspte nootmuskaat toe en bak nog zo’n 3 minuten.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Ingrid Hofstra