Zo gebruik je onze natuurlijke schoonmaakmiddelen

Wil jij af van al die chemische schoonmaakmiddelen in al die plastic flessen? Je houdt je huis, keuken, badkamer en kleding ook heel goed schoon met behulp van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Deze schoonmaakmiddelen zijn veilig biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu: goed voor je huis én voor het milieu dus! Hieronder lees je meer over deze schoonmaakhelden en hoe je ze gebruikt.

Sodiumpercarbonaat tegen bacteriën en schimmel

Sodiumpercarbonaat kan je voor allerlei schoonmaakklusjes in huis gebruiken. Gemengd met warm water, van minimaal 40 graden, valt sodiumpercarbonaat uiteen in soda en waterstofperoxide. Dit laatste heeft een licht blekende werking.

Voor de witte was
De lichtblekende werking van waterstofperoxide komt goed van pas komt bij de witte was: doe 1-2 eetlepels sodiumpercarbonaat in het wasmiddelbakje van je wasmachine en je witte handdoeken blijven mooi wit.

Desinfecteren van koelkast en kattenbak
Door de desinfecterende werking van sodiumpercarbonaat kan je het ook gebruiken om bijvoorbeeld de koelkast of kattenbak mee schoon te maken. Doe hiervoor 1 eetlepel soduimpercarbonaat in een emmer heet water, roer even door en je kunt aan de slag!

Schimmel verwijderen
Voor het schoonmaken van schimmelige (tegel)voegen in de badkamer meng je wat sodiumpercarbonaat met heet water tot een ‘papje’. Borstel het mengsel met een stevige borstel over de voegen om schimmels te verwijderen. Even laten intrekken en afspoelen met water.


Ontvetten met zwarte zeep

Deze vloeibare, zwarte zeep is een natuurlijke allesreiniger waarmee je vet en vuil van pannen, tegels en meubels verwijdert. Zwarte zeep wordt gemaakt van pure olijfolie en is biologisch afbreekbaar. Deze zeep is bovendien zeer zacht voor je huid. Als je hiermee gaat schoonmaken, zijn huishoudhandschoenen niet nodig.  Voor de meeste schoonmaakklusjes doe je een scheut zwarte zeep in een emmer heet water. Onverdund is het te gebruiken voor aangekoekt vet.

Tip: verdund met water is deze allesreiniger ook een goed anti-bladluis-middeltje voor je planten!


Marseille zeep om vlekken te verwijderen en te ontvetten

Zeep op basis van olijfolie, bijvoorbeeld onze Marseille zeep, is ook een product dat absoluut in je keukenkastje thuishoort. Het is namelijk een perfect middel om vlekken mee te verwijderen en om mee te ontvetten.

De authentieke Marseille zeep, afkomstig uit de Provence, bestaat voor 72% uit olijfolie, is helemaal natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Je zeept er textiel of ondergronden mee in of mengt het met water voor een goed sopje. 

Marseille zeep is ook heel geschikt om bijvoorbeeld babykleertjes mee te wassen omdat de zeep heel zacht is voor de gevoelige of allergische huid. De olijfoliezeep houdt de vochtbalans van de huid in stand en veroorzaakt geen huidirritaties.


(Vet)vlekken verwijderen met vlekkenzeep

Met onze vlekkenzeep verwijder je snel en makkelijk (vet)vlekken uit kleding, tafelkleden en allerlei textiel. Maak de vlek nat met wat lauwwarm water, wrijf in met de zeep en laat even intrekken. Daarna nog wassen in de wasmachine en de vlek is weg.

Tip: je kunt het zeepje ook gebruiken voor wat extra waskracht: voeg hiervoor 1-2 eetlepels geraspte zeep toe aan je wasmiddel.


Schoonmaaktips met dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda, of natriumbicarbonaat, is een alles-in-1 poetswonder en echt onmisbaar in je keukenkastje! Je kunt er mee schoonmaken, ontvetten, je gootsteen ontstoppen, je wasmachine opfrissen en nog heel veel meer.

Afvoer van gootsteen en doucheputje schoonhouden
Je hebt geen agressieve ontstoppers nodig om de afvoer van de gootsteen of het doucheputje schoon te houden.  Strooi 1 kopje dubbelkoolzure soda in de afvoer en een kopje azijn erover. Dit mengsel gaat flink bruisen. Laat een kwartier inwerken en giet er dan een liter kokend water over. Dit kan je regelmatig doen bij alle afvoeren in huis. 

Tegels en voegen schoonmaken
Ook tegels, vloeren, de wastafel, tja, wat niet eigenlijk… Je maakt ze schoon met dubbelkoolzure soda en wat heet water op een sponsje of poetsdoek. Voor vieze voegen en lastige plekjes gebruik je een tandenborstel.

Sneakers schoonmaken
Witte sneakers
krijg je schoon met een papje van dubbelkoolzure soda en wat water. Smeer ze hiermee in met een insmeerborsteltje, laat even intrekken en haal vervolgens weg met een schoon doekje. Heb je sneakers van leer? Test dan eerst even op een onopvallend plekje en schuur niet te hard over het leer met het borsteltje. Er zit namelijk een laagje witte verf op het leer dat kan beschadigen. Laat leer na het schoonmaken altijd heel goed drogen.


Ontkalken met citroenzuur

Kalkaanslag kan een hardnekkig probleem zijn. Gebruik daarom regelmatig citroenzuur om kalkaanslag te voorkomen of te verwijderen. Daarnaast wordt citroenzuur gebruikt als ontvetter, voor bijvoorbeeld een vieze ovendeur, en als middel bij het verwijderen van roest.

Ontkalken van waterkoker en wasmachine
De waterkoker ontkalk je door 1-2 eetlepels citroenzuur bij een liter water te doen en het kort te laten koken. Vervolgens een half uur laten staan en goed naspoelen met water. Is het tijd om de wasmachine te ontkalken? Gooi dan 5 eetlepels citroenzuur in het lege apparaat en laat op de hoogste temperatuur draaien.

Ontkalken van douchedeuren en kranen
Douchedeuren en kranen ontkalk je door aan 1 liter warm water 1-2 eetlepels citroenzuur toe te voegen. Doe dit mengsel in een lege spuitfles en spuit het op het oppervlak dat je wilt ontkalken. Vijf minuten laten zitten en daarna schoon vegen met een vochtig doekje.

Donkere aanslag in het toilet
Donkere aanslag in het toilet wordt ook veroorzaakt door kalkaanslag. Tip: maak je eigen reinigingstabletten met citroenzuur en dubbelkoolzure soda! Door elke week zo’n tablet een tijdje in het toilet te laten bruisen, geef je kalkaanslag minder kans. Bekijk hier hoe je deze reinigingstabletten zelf kan maken.

Let op: gebruik citroenzuur niet op aluminium, koper en marmer of poreuze gesteenten. Doe voor de zekerheid handschoenen aan als je met citroenzuur aan de slag gaat, citroenzuur kan de huid irriteren. Bij contact met de ogen: voorzichtig afspoelen met schoon water gedurende een aantal minuten. Eventuele contactlenzen eerst verwijderen.