Taartjes met bosvruchten

Voor 6 taartjes of 1 grote taart

Ingrediënten:
Voor het deeg:
• 225 g bloem
• snufje zout*
• 100 g roomboter (op kamertemperatuur)
• 1 ei
• 2 el melk
• 50 g poedersuiker
• handvol citroentijmblaadjes, fijngehakt
• 1 eidooier, losgeklopt

Voor de banketbakkersroom:
• ½ l melk
• vanillesuiker
• 6 eidooiers
• 150 g suiker
• 40 g maïzena

Voor de afwerking:

• 500 g zomerfruit (bv. aardbeien, frambozen, bramen en witte perziken)
• handvol munt of citroenmelisse, naar smaak

 


Benodigdheden: meelzeef*, kommen*, huishoudfolie, kookpot/pan, garde*, pollepel*, schaal*, deegroller*, taartvorm(en) met losse bodem*, snijmesje*, vork*, bakkwastje*, taartrooster*,
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

  1. Maak het deeg: zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe.
  2. Kneed er de roomboter door.
  3. Voeg ook de rest van de ingrediënten toe en kneed goed.
  4. Maak een bal van het deeg, wikkel het in huishoudfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.
  5. Breng voor de banketbakkersroom de melk met de vanillesuiker op een zacht vuur aan de kook.
  6. Klop de eidooiers met de suiker luchtig. Voeg nu ook de maïzena toe. Klop tot je een bleke, luchtige massa krijgt.
  7. Schenk de warme melk in een dun straaltje voorzichtig bij de eidooiers. Blijf hierbij goed roeren.
  8. Giet het eierbeslag terug in de pan en laat zacht koken. Blijf goed roeren tot de pudding is ingedikt.
  9. Giet de warme banketbakkersroom in een schaal en bedek met huishoudfolie (zo voorkom je dat er zich een velletje vormt).
  10. Plaats de schaal in de koelkast en laat een half uur afkoelen.
  11. Verwarm de oven voor op 180°C.
  12. Haal het taartdeeg uit de koelkast en laat het een kwartiertje liggen voor je het uitrolt.
  13. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad.
  14. Vul de taartvorm (of vormpjes) met het deeg en druk goed aan. Snij de overtollige randjes bij.
  15. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  16. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier.
  17. Bak de taartjes 20-25 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  18. Laat de gebakken taart(jes) afkoelen op een taartrooster.
  19. Verdeel er de banketbakkersroom over en werk af met je favoriete seizoensfruit en wat fijngesnipperde munt of citroenmelisse (voor een extra frisse toets).

 Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.