Thee
De heerlijke geur van thee, keuze uit heel veel smaken en soorten – dat is typisch Dille & Kamille! Ontdek bij ons zowel prachtige klassieke theesoorten – waaronder specialiteiten uit China, Japan en India – als diverse melanges met specerijen, bloemen of vruchten, rooibos en echte kruideninfusies. Bovendien is er ook elk seizoen een speciale, aan de tijd van het jaar aangepaste, melange. Al onze theeën bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten, zonder kunstmatige aroma’s dus. Waar mogelijk kiezen we voor biologisch.
De theeblaadjes worden na het plukken verflenst en vervolgens gerold, gekneusd en verhit. Dankzij een relatief lang fermentatieproces krijgt de thee zijn kenmerkende goudbruine tot zwarte kleur. Zwarte thee heeft een krachtige smaak en is intens geurig.
Bio Engelse melange
Geliefde klassieke melange van fijne Indiase bladthee van hoge kwaliteit. Deze krachtige, volle theemelange is heerlijk als ontbijt- of middagthee, naar smaak met een 'wolkje' melk.
Darjeeling
Bijzondere handgeplukte thee met veel bladknoppen, uit de beste plantages van Darjeeling in de uitlopers van de Indiase Himalaya. Geurig, licht van kleur en met een delicate, bloemige smaak.
Bio Earl Grey
Klassieke melange van Indiase bladthee van hoge kwaliteit, gearomatiseerd met bergamot. Deze thee heeft een verfrissende, subtiele citrussmaak en is hierdoor heerlijk bij iets zoets en bij een traditionele 'high tea'.
Bio Aardbei & framboos
Zachte, fruitige melange op basis van Chinese zwarte thee, met stukjes aardbei, framboos en frambozenblad. Heerlijk zoet van geur.
Bio Sinaasappel & gember
Krachtige melange op basis van Indiase zwarte thee, met stukjes verwarmende gember en friszoete sinaasappel. De intense smaken van gember en sinaasappel zijn mooi in evenwicht.
Masala Chai
Melange op basis van zwarte Ceylonthee en geurige specerijen als kaneel en kruidnagel. Intens kruidig en krachtig van smaak en geur. Traditioneel wordt Masala Chai bereid met hete melk, maar 'gewoon' met water is deze thee ook heerlijk.
Lapsang Souchong
Unieke zwarte thee uit het Wuyi gebergte in de Chinese provincie Fujian. De thee wordt gedroogd boven vuurtjes van naaldhout en krijgt hierdoor een karakteristiek rokerig aroma. Ook lekker bij een (Oosterse) maaltijd of om mee te koken: bv. boven Lapsang Souchong gestoomde vis.
Oolong thee zit qua smaak enigszins tussen groene en zwarte thee in: het frisse van groene thee, maar ook het volle karakter van zwarte thee. Het productieproces voor deze half-gefermenteerde thee is hetzelfde als bij zwarte thee, alleen is de fermentatiefase korter. Voor deze theesoort worden de hele theeblaadjes gerold; hierdoor behouden zij hun oorspronkelijke karakter en bloemige smaak. Het aroma en de smaak zijn zachter dan die van zwarte thee.
Ti Kuan Yin
Verfijnde, halfgefermenteerde thee uit de Chinese provincie Fujian. De theeblaadjes zijn opgerold, bij het ontvouwen in heet water geven ze hun volle, bloemige smaak en subtiel zoete aroma vrij. Deze handgeplukte thee is zacht maar vol van smaak, met een warme toets van geroosterd graan. Ook erg lekker bij kruidige, Aziatische gerechten.
Milky Oolong
Unieke, halfgefermenteerde thee uit China met een 'romig' karakter dankzij een vleug natuurlijk melkaroma. De bladknop en eerste twee fijne blaadjes zijn opgerold. Als ze zich in heet water ontvouwen, komen de verrassend zachte en zoete smaak en geur optimaal vrij.
Perzik Oolong
Halfgefermenteerde Chinese thee, gecombineerd met fruitige stukjes perzik. De theeblaadjes zijn opgerold, als ze zich ontvouwen in heet water geven ze hun zachte, volle smaak en geur vrij.
Groene thee is licht van kleur en fris van smaak. Voor groene thee worden de theeblaadjes meteen na het plukken verflenst en verhit; er vindt geen fermentatie plaats en de thee behoudt zijn groene kleur. Deze thee wordt traditioneel gedronken in China en Japan maar is ook bij ons heel populair.
Sencha
Deze beroemde groene thee wordt op traditioneel Japanse wijze geproduceerd in China. De lange, groene blaadjes worden gestoomd en vervolgens gerold. Rijke, frisse smaak. Sencha is ook erg lekker als ijsthee.
Mao Feng
Eén van de beste Chinese groene theesoorten, uit de hoge bergen van de provincie Jiangsu. Deze beroemde, klassieke thee bevat alleen de bladknoppen en de eerste twee fijne blaadjes van de theeplant. Frisse, bijzonder zachte smaak.
Jasmine Chung Hao
Deze jasmijnthee van de allerbeste kwaliteit is afkomstig uit de Chinese provincie Fujian, de bakermat van deze theesoort. De fijnste, jonge theeknoppen en blaadjes worden afgedekt met verse jasmijnbloemen. Als 's nachts de bloemen opengaan, geven ze de thee een intense jasmijngeur. Delicaat en bloemig van smaak.
Bio Granaatappel & framboos
Fruitige theemelange op basis van Chinese groene thee, met stukjes frisse granaatappel en zoete framboos. Ook heerlijk om als ijsthee te drinken.
Bio Japanse kers
Frisse theemelange op basis van groene Sencha, met de rijke smaak van zoete kersen en delicate rozenblaadjes. Heerlijk zacht en zoet van smaak, met een fruitige kersengeur.
Genmaicha
Bijzondere theemelange, volgens traditioneel Japans recept geproduceerd in China. Genmaicha of ‘popcornthee’ heeft een basis van groene Sencha, aangevuld met gepofte rijst ('Genmai') en gepofte maïs. Milde, lichtzoete en iets nootachtige smaak.
Bio Munt & honing
Frisse melange van Chinese groene thee en pepermuntblaadjes, met de subtiel zoete smaak van honing. Zacht en zoet van smaak. Ook heerlijk als ijsthee.
Bio Citroengras & verveine
Melange op basis van Chinese groene thee, geurig citroengras en fijne verveine (citroenverbena). Frisse, verkwikkende citrussmaak. Ook heerlijk met een beetje honing en erg lekker als ijsthee.
Bio Gunpowder
Deze klassieke Chinese thee dankt zijn naam aan de tot 'buskruit-bolletjes' gerolde theeblaadjes. Wordt vaak gebruikt als basis voor Marokkaanse muntthee. Vol en iets rokerig van smaak.
Witte thee dankt zijn naam aan de met zilverwitte ‘donshaartjes’ bedekte bladknoppen van de theestruik. Aan het begin van het groeiseizoen, nog voordat deze knoppen opengaan, worden de jonge theeblaadjes geplukt. Vervolgens worden ze in de zon verflenst en gedroogd. Dit delicate proces zorgt voor een lichtgekleurde, verfrissende thee met weinig theïne en een pure, lichtzoete smaak.
Pai Mu Tan
Bijzondere witte thee uit de Chinese provincie Fujian, waarvoor alleen de beste, donzige 'witte' bladknopjes en eerste twee blaadjes worden geplukt. Deze worden met zorg in de zon gedroogd, met als resultaat een delicate, lichtfrisse smaak en een zachte nootachtige geur. Pai Mu Tan is ook erg lekker om bij de maaltijd te drinken.
Bio Blauwe bes & kokos
Zoete theemelange van Chinese witte thee met frisse blauwe bessen, een tropisch vleugje kokos en blauwe korenbloemblaadjes. Zachtzoet en verfrissend van smaak.
Bio Appel & peer
Fruitige theemelange van Chinese witte thee met de zachte smaak van rijpe peren en frisse stukjes appel. Zachtzoet, delicaat en verfrissend van smaak.
Rooibos is afkomstig van het blad en de twijgjes van de Zuid-Afrikaanse struik Aspalathus linearis. Het is dus eigenlijk geen ‘echte’ thee. Rode rooibos ondergaat hetzelfde fermentatieproces als zwarte thee. Groene rooibos, afkomstig van dezelfde struik, wordt niet gefermenteerd. Beide soorten zijn van nature theïnevrij, dus ook heel geschikt om ‘s avonds te drinken.
Bio Rooibos
‘Rode thee’ van de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik met een volle, milde smaak. Rooibos bevat van nature geen theïne, dus deze thee is bijzonder geschikt om 's avonds te drinken.
Bio Appel & kaneel
Melange op basis van Zuid-Afrikaanse rooibos, met stukjes appel en kaneel. Warme, kruidige smaak die doet denken aan versgebakken appeltaart. Van nature theïnevrij.
Bio Groene rooibos Vanille & citroen
Melange van Zuid-Afrikaanse groene rooibos, citroengras, citroenschilletjes en de rijke, zoete smaak van vanille. Groene rooibos bestaat uit de groene, ongefermenteerde blaadjes van de rooibosstruik. Frisse, zoete smaak. Van nature theïnevrij.
Bio Chai & sinaasappel
Verwarmende melange van Zuid-Afrikaanse rooibos, geurige Chai-specerijen (met kaneel in de hoofdrol) en zoete sinaasappel. Van nature theïnevrij.
Bio Ochtendmelange
Heerlijke melange van verkwikkende pepermunt, frisse citroenmirte en hibiscus. Deze kruidenmelange drink je bv. bij het ontbijt, voor een goed begin van de dag.
Ontspanningsmelange
Zachtzoete melange met o.a. kamille, appel en lindebloesem. Een melange voor alle momenten van de dag, om heerlijk bij tot rust te komen.
Verkwikkende melange
Kruidige melange met opwekkende groene maté, appel, venkel en een vleugje frisse munt. Pure maté is vooral erg populair in Zuid-Amerika: het is een 'thee' op basis van de jonge blaadjes en knoppen van de matéstruik.
Avondmelange
Harmonieuze, warmzoete melange met o.a. venkel, ananasstukjes en anijs. Heerlijk om de dag mee af te sluiten. Deze avondmelange is ook erg lekker met honing.
Munt & vlierbes
Zachtfrisse melange met o.a. groene munt, pepermunt, citroengras, vlierbes en – iets zoet smakende – cactusbloemen. Ook lekker als ijsthee, bv. met een takje verse munt.
Bio Kamille & citrus
Harmonieuze, zachtzoete melange met o.a. kamille, citrusschilletjes en citroengras. Ook lekker als ijsthee, bv. met een schijfje citroen en wat honing.
Venkel & steranijs
Geurige melange met zoete venkel, kruidige steranijs, witte hibiscus en een vleugje peer. Kruidig en zachtzoet.
Rabarber & rozenbottel
Fruitige melange met zoete rabarber, frisse rozenbottel en rozenblaadjes. Ook lekker als ijsthee.
Bio Aardbei & hibiscus
Zachtzoete, heerlijk fruitige melange met o.a. rozenbottel, aardbei, hibiscus en kokos. Heerlijk zomers, ook lekker als ijsthee.
Kers & cranberry
Friszoete melange met o.a. kersen, rode bessen en een vleugje cranberry. Fruitig van smaak, ook lekker als ijsthee met bv. een schijfje citroen.
Bio Appel
Intens fruitige melange, vol friszoete appeltjes. Ook heerlijk als ijsthee.
Seizoensthee
Elk seizoen vind je in onze winkels een
speciale, aan de tijd van het jaar aangepaste theemelange. Zo is er voor het
voorjaar een bloemig frisse lentemelange, een verwarmende, kruidige winterthee
en natuurlijk een feestelijke kerstmelange. In de zomer kun je bij ons kiezen uit verschillende
soorten ijsthee.
Kruiden voor thee
Bij Dille & Kamille vind je diverse kruiden om thee van te zetten, o.a. brandnetel, kamille, lindebloesem en zoethout: drink ze puur of stel er – naar smaak aangevuld met specerijen zoals kaneel of steranijs – je persoonlijke melange mee samen.