Venkel
Oorsprong
Venkel groeit in het wild in Europa en in andere streken met een gematigd klimaat.
Kweek
• Venkel is een winterharde vaste plant met fijn geveerd zachtgroen blad, de plant kan tot 1,5 - 2 m hoog worden.
• Van juli tot augustus verschijnen er gele bloemschermen, gevolgd door aromatische zaden in de nazomer.
• Plant venkel in vruchtbare, vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon, meng zonodig wat zand door de grond voor een goede afwatering.
• Venkel kan je goed in een (grote) pot kweken, maar de plant wordt dan niet zo hoog als in de volle grond. Ondersteun de lange stengels, bv. met een bamboe stok.
• Geef, vooral bij droog weer, regelmatig water.
• Plant venkel niet in de buurt van dille of koriander, de planten kruisen gemakkelijk onderling. Ze verliezen dan hun specifieke aroma en produceren ook minder zaad.
• Zaai venkel in het voorjaar - na de vorst - in vochtige, goed losgemaakte grond. Zaai in een voldoende ruime pot zodat de plantjes goed kunnen doorgroeien voordat ze naar hun definitieve standplaats worden verplant.
• Venkel kan worden vermeerderd door in het na-jaar van grote planten de wortelkluit te scheuren.
Oogst
Het blad en de jonge stelen kan je gedurende het hele groeiseizoen oogsten, maar ze hebben vlak voor de bloei de meeste smaak. Verwijder de bloemschermen af om groei van nieuw blad te bevorderen. De rijpe zaden oogst je in de herfst.
Culinair
Venkel heeft een anijsachtige smaak. Zowel het blad als de zaden worden gebruikt. Het blad is iets zachter van smaak dan de zaden. Venkelzaad gebruik je bij visgerechten, in sauzen, diverse Indiase gerechten en bij het inmaken van diverse groenten. Het fijngesneden blad en de stengels zijn heerlijk bij vis, in (aardappel-)salades en groentesoep.