Brioche vlechtbrood met rozijnen


voor 1 brood
Ingrediënten:
• 1/3 cup vanillesuiker
• 5 g gedroogde gist*
• snuifje zout*
• 4 cups zelfrijzende bloem
• ½ cup water
• ½ cup melk
• 1/3 cup boter
• 1 cup rozijnen
• 4 el abrikozenconfituur*
• 3 el water
Benodigdheden: set maatpannetjes (cups)*, keukenrobot met deeghaak
of handmixer, mengkom*, steelpannetje*, pollepel*, schone theedoek*,
deegroller*, rechthoekige bakvorm* (20 cm lengte), bakkwastje*, aluminiumfolie
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
• Zet een keukenrobot
met deeghaak klaar (of gebruik een handmixer).
• Doe de vanillesuiker, de gist, het zout en 1 kopje
bloem in de mengkom en meng goed.
• Verwarm de melk en de boter op een zacht vuurtje tot de
boter gesmolten is. Laat afkoelen tot het mengsel lauw is.
• Meng het nadien onder de droge ingrediënten in de
mengkom en mix zachtjes.
• Voeg er beetje bij beetje de bloem aan toe tot je een
glad deeg krijgt.
• Mix het deeg tot je een mooie deegbal krijgt.
• Vet een kom in en leg de deegbal hierin.
• Dek af met een schone theedoek en laat het deeg 1 tot
2 uur rijzen op een droge plaats. Het deeg moet verdubbeld zijn in grootte.
• Neem het gerezen deeg en sla erin met je vuist. Rol
het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek.
• Strooi hier de rozijnen op.
• Rol het deeg op tot een mooie rol (start aan de korte
zijde).
• Snijd de rol in twee. Vlecht er dan een brood mee.
• Bekleed
een rechthoekige bakvorm met bakpapier en leg het brood er voorzichtig in.
• Dek af
met een schone theedoek en laat het brood nog een uur rijzen.
• Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
• Bak het brood 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven
tot het goudbruin ziet. Tip: als het brood te snel kleurt kan je er wat
aluminiumfolie opleggen zodat het wel verder bakt maar bovenaan niet verder
kleurt.
• Laat het vlechtbrood afkoelen in de vorm.
• Warm intussen wat abrikozenconfituur op in een
steelpannetje.
• Bestrijk het brood met de warme confituur voor een
extra glanzend effect.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille
door Manon Van Aerschot vanMacaron Manon.