Hysop
Oorsprong
Hysop is inheems in het Middellandse Zeegebied, in de rest van Europa wordt het al sinds de Middeleeuwen in tuinen gekweekt.
Kweek
• Hysop is een min of meer groenblijvende, winterharde vaste plant met kleine langwerpige blaadjes. Hij wordt tot 80 cm hoog.
• Hysop houdt van een warme en droge standplaats in de volle zon. Plant hysop in volle grond of in een pot en meng wat zand en grind door de grond voor goede afwatering. Meng ook wat kalk door de grond, maar geef geen mest: hoe armer de grond, hoe beter de smaak van het blad.
• Hysop bloeit van juni tot september met geurige, blauwpaarse bloemetjes die veel bijen, hommels en vlinders aantrekken.
• Hysop kan heel mooi zijn als haagje langs een bloemenborder. Zet hiervoor de planten op ca. 20 cm van elkaar en knip ze gedurende het groeiseizoen regelmatig bij.
• Snoei hysop terug na de bloei om een mooie volle plant te houden en opnieuw te laten bloeien.
• U kunt hysop zaaien in het voorjaar, direct in de volle grond. Hysop kan ook worden vermeerderd door stekken in de vroege zomer.
• Hysop houdt niet van ‘natte voeten’. Bescherm de plant, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen kou en wind, maar ook tegen teveel vocht. Zet de pot ‘s winters bv. op zijn kant zodat er geen water in kan blijven staan.
Oogst
Pluk in de zomer het jonge blad, u kunt dit zowel vers als gedroogd gebruiken. De bloemen kunt u ook oogsten: pluk deze als ze helemaal open zijn.
Culinair
Hysopblad heeft een iets bittere, muntachtige smaak. Het is lekker bij diverse vleessoorten, kip en in soepen. Laat hysop altijd meekoken of -stoven en gebruik er niet teveel van, het kan snel overheersen. De bloemetjes zijn erg lekker in een suikersiroop voor bij bv. zomerfruit of, fijngeknipt, door cakebeslag.