Kweek je eigen kiemgroenten

In deze blogpost vertel ik hoe je kiemgroenten kunt kweken, beantwoord ik vragen die vaak in de winkels van Dille & Kamille worden gesteld, en deel ik een recept voor een lentesalade met kiemen en bladgroen uit de moestuin.
Kiemen kweken in een kweekschaaltje
  1. In een kweekschaaltje kun je goed de fijne zaden zoals alfalfa, tuinkers en mosterd kweken. Verdeel ongeveer één theelepel zaden over het rooster. Dat lijkt weinig, maar de zaden zwellen op en de kiemen vullen straks het hele rooster.
  2. Vul het schaaltje tot net onder het rooster met water. Maak de zaden voorzichtig nat met een plantenspuit. Zet het kiemschaaltje in de vensterbank.
  3. Ververs elke dag het water. Ik haal het rooster even uit het schaaltje, giet het oude water weg en schenk vers water over de zaden.
  4. Na 5-6 dagen zijn de kiemen groot genoeg en kun je gebruiken wat je nodig hebt.  

Let op: Om bacteriën en schimmels te voorkomen is het belangrijk om met kleine hoeveelheden te werken en regelmatig te spoelen. De vliesjes van de zaden, die op het rooster in het kiemschaaltje zijn gevallen, kunnen soms gaan schimmelen. Controleer de kiemen dagelijks.
Kiemen kweken in een pot
  1. Werk met kleine hoeveelheden per pot. Een eetlepel fijne zaden of twee eetlepels bonen is genoeg. Je kunt deze hoeveelheid goed spoelen en de kiemen hebben genoeg ruimte om te groeien. 
  2. Laat de zaden of bonen eerst een nachtje weken in water. 
  3. Na 8 tot 10 uur weken dek je het potje af met een stuk neteldoek en giet je het water weg. 
  4. Spoel de zaden en giet ook het spoelwater weg. De zaden zijn vochtig genoeg om te kiemen. 
  5. Spoel 2–3 keer per dag en herhaal dit een aantal dagen.Taugé zet je in het donker, bijvoorbeeld in je keukenkastje. 
  6. De andere zaden kunnen op het aanrecht of in de vensterbank blijven staan.
  7. Zijn de kiemen na een aantal dagen groot genoeg, dan gebruik je wat je nodig hebt en de rest bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast.
 

Lentesalade: Quinoa salade met venkel, erwten en kiemgroenten

Dit heb je nodig:
  1. 1 rode ui
  2. 1 kleine venkel
  3. 60 ml + 2 el olijfolie
  4. 150 g quinoa
  5. 100 g doperwten
  6. 2 el pompoenpitten, geroosterd
  7. ½ citroen, sap en rasp
  8. 1 tl suiker (naar smaak) 
  9. bladgroen uit de moestuin: erwtenscheuten, koriander, munt, dille
  10. kiemgroenten
  11. zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding 
  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Snijd de ui in grove partjes en de venkel in dunne plakjes. 
  3. Vul een braadslee met de groenten en meng er 2 eetlepels olijfolie door. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.
  4. Rooster de groenten in 15-20 minuten zacht.
  5. Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Kook de erwten in enkele minuten gaar.
  7. Laat de groenten en quinoa afkoelen.
  8. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  9. Maak een dressing met de 60 ml olijfolie, citroensap en -rasp en breng op smaak met suiker en zout. 
  10. Meng de groenten met de quinoa. Besprenkel met de dressing en meng goed. 
  11. Garneer de salade met wat groen uit de tuin. Strooi er de kiemgroenten en pompoenpitten over.
  12. Breng op smaak met versgemalen peper.
  13. Serveer meteen.
Veelgestelde vragen
  • Hoeveel ruimte moet je in het kiemschaaltje tussen de kiemzaden laten?
    Door ongeveer 1 theelepel kiemzaden over het rooster van schaaltje te verdelen, hebben de zaden best veel ruimte. Doordat de zaden door het water opzwellen, vullen de kiemen uiteindelijk het rooster vanzelf op.
  • Zijn kiemgroenten gezonder dan volwassen groenten?
    Kiemgroenten bevatten meer voedingsstoffen dan de volwassen versie. Omdat je er in verhouding minder van eet, is het voordeel echter relatief.
  • Hoe kunnen kiemen het best bewaard worden?
    De kiemen in een pot bewaar je in de koelkast. Het schaaltje met kiemen kan in de vensterbank blijven staan, maar ververs wel dagelijks het water!
  • Zijn dit eigenlijk gewone zaadjes die je jong oogst?
    Ja, maar gebruik wel zaden die bedoeld zijn om als kiemgroenten te kweken. Zo weet je zeker dat er geen kiemhulpstoffen zijn gebruikt.
  • Kan je ze dan ook door laten groeien of zaaien in de tuin?
    Ja, dat kan! Maar gebruik dan niet het kiemschaaltje of pot. Je kunt de zaden beter in een pot met aarde zaaien.
  • Moeten kiemen in het licht of in het donker worden gekweekt?
    Alleen taugé zet je in het donker. Alle andere zaden zet je juist op een lichte plek.
  • Kan ik kiemen ook invriezen?
    De meeste kiemen zijn te kwetsbaar om in te vriezen. Alleen taugé kun je invriezen. Blancheer de taugé voor het invriezen en gebruik het na ontdooien in roerbakgerechten.