Onze favoriete recepten met pompoen
In een stevige pompoensoep om lekker mee op te warmen, als hoofdgerecht, maar ook in een zoet dessert… met pompoen kun je alle kanten op! Bekijk hier een aantal lekkere recepten met pompoen.
Meer over pompoenen
De flespompoen is aan de onderzijde bol, en heeft daarboven een wat smallere ‘hals’. De vorm doet daardoor – de naam zegt het al – een beetje denken aan een fles. Deze pompoen heeft een crèmekleurige tot geelachtige gladde schil en oranje vruchtvlees. Flespompoen is ook wel bekend onder de naam ‘butternut’.
Fijn aan deze pompoensoort: er zitten maar weinig draden in. Dat maakt snijden en bereiden een stuk makkelijker. Een rijpe flespompoen kun je herkennen aan het steeltje: die moet mooi ingedroogd zijn en ziet er kurkachtig uit. Exemplaren met een groene steel kun je beter laten liggen, want die zijn nog niet rijp.
Tip over de schil van een pompoen
Van sommige soorten pompoen is de schil zo dik, taai en stevig dat je die, ook na bereiding, niet kunt eten. De schil van flespompoen maakt het je makkelijk, want die kun je wél gewoon laten zitten. Deze is niet zo dik en wordt vanzelf zacht als je de pompoen kookt, bakt of roostert. Ook fijn: van een flespompoen hoef je daardoor dus bijna niets weg te gooien.
Pompoen bereiden
Was en droog de pompoen en snijd hem dan in de lengte doormidden. Nu kun je met een lepel eenvoudig de pitten en draden eruit scheppen. Snijd de pompoen vervolgens, afhankelijk van je recept, in grote of kleinere blokjes of in plakken.
Houdbaarheid van pompoenen
Koop bij voorkeur flespompoenen waar nog een steeltje aan zit, want die blijven het langst vers en lekker. Bewaar ze op een koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Dan houd je ze tot wel twee maanden goed. In stukken gesneden pompoen bewaar je juist wel in de koelkast. Afgedekt met bijvoorbeeld keukenfolie is het dan nog ongeveer een week houdbaar.
Deze informatie komt uit ons kookboek Groentefeest, het kookboek dat wij speciaal voor onze 50ste verjaardag ontwikkelden met Sidney Schutte, chef-kok van tweesterrenrestaurant Spectrum in hotel Waldorf Astoria. In Groentefeest staan 100 verrassende groenterecepten, met 56 verschillende groenten, variërend van salades en stoofgerechten tot ovenschotels, elegante bijgerechten en lichtzoete groentedesserts.