Boodschappenlijst
Ingrediënten
Kardemomcakejes
- 5 kardemompeultjes*
- 3 eieren
- 150 g poedersuiker
- Snufje zout
- 150 g amandelmeel
- ½ tl oranjebloesemwater*
- Hazelnoten of pecannoten voor het serveren
Gepocheerde peren
- 6 halfrijpe handperen
- 450 ml halfzoete witte wijn
- 100 g suiker
- Sap van 1 citroen
- 2 el zoethout gesneden*
Espressosaus
- 400 g suiker
- 125 ml water
- 100 g boter
- 350 ml (plantaardige) room
- 20 ml espresso van Dorico koffiebonen of capsules*
- Snufje zout
Benodigdheden
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding
Kardemomcakejes
- Verwarm de oven voor op 175 ˚ C.
- Haal de zaadjes uit de kardemom en maal fijn in een vijzel.
- Splits de eieren. Klop de eidooiers met de poedersuiker en een snufje zout tot een lichtgele, luchtige crème.
- Roer het amandelmeel, de gemalen kardemom en het oranjebloesemwater erdoor.
- Klop in een schone kom de eiwitten stijf.
- Spatel eerst een paar lepels eiwit voorzichtig door het beslag.
- Spatel daarna de rest van het eiwit erdoor en verdeel het beslag over 6 vormpjes van de muffinvorm.
- Bak de kardemomcakejes in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de cakejes buiten de oven volledig afkoelen.
Gepocheerde peren
- Schil de peren in z’n geheel, laat de steeltjes eraan zitten.
- Breng de witte wijn met de suiker, het citroensap en zoethout aan de kook. Roer af en toe om de suiker op te lossen.
- Doe de peren erbij en laat ca. 25 minuten op laag vuur pocheren.
Espressosaus
- Breng de suiker en het water al roerend aan de kook tot de suiker volledig is opgelost.
- Laat het mengsel op middelhoog vuur koken en goudgeel kleuren.
- Haal van het vuur en roer eerst de boter en daarna de helft van de room erdoor.
- Voeg de espresso en het zout toe aan de rest van de room en roer door de saus.
Serveren
- Verdeel de cakejes over de bordjes.
- Zet op elk cakeje een gepocheerde peer.
- Hak een handje hazelnoten of pecannoten grof en strooi rondom de peren.
- Giet de espressosaus over de gepocheerde peren en rond de kardemomcakejes.