Kardemomcakejes met peer en espressosaus

Een kruidig cakeje, zoete peer en zelfgemaakte espressosaus: deze kardemomcakejes met een hele, gepocheerde peer zijn een kunstwerk om te zien! 



Boodschappenlijst

Ingrediënten

Kardemomcakejes 

  • 5 kardemompeultjes* 
  • 3 eieren  
  • 150 g poedersuiker 
  • Snufje zout
  • 150 g amandelmeel  
  • ½ tl oranjebloesemwater*  
  • Hazelnoten of pecannoten voor het serveren 

Gepocheerde peren

  • 6 halfrijpe handperen
  • 450 ml halfzoete witte wijn 
  • 100 g suiker 
  • Sap van 1 citroen   
  • 2 el zoethout gesneden*

Espressosaus

  • 400 g suiker
  • 125 ml water
  • 100 g boter
  • 350 ml (plantaardige) room
  • 20 ml espresso van Dorico koffiebonen of capsules*
  • Snufje zout 

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding 

Kardemomcakejes 

  1. Verwarm de oven voor op 175 ˚ C.  
  2. Haal de zaadjes uit de kardemom en maal fijn in een vijzel.   
  3. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de poedersuiker en een snufje zout tot een lichtgele, luchtige crème.  
  4. Roer het amandelmeel, de gemalen kardemom en het oranjebloesemwater erdoor. 
  5. Klop in een schone kom de eiwitten stijf.  
  6. Spatel eerst een paar lepels eiwit voorzichtig door het beslag.
  7. Spatel daarna de rest van het eiwit erdoor en verdeel het beslag over 6 vormpjes van de muffinvorm. 
  8. Bak de kardemomcakejes in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.  
  9. Laat de cakejes buiten de oven volledig afkoelen.

Gepocheerde peren

  1. Schil de peren in z’n geheel, laat de steeltjes eraan zitten.
  2. Breng de witte wijn met de suiker, het citroensap en zoethout aan de kook. Roer af en toe om de suiker op te lossen. 
  3. Doe de peren erbij en laat ca. 25 minuten op laag vuur pocheren.  

Espressosaus 

  1. Breng de suiker en het water al roerend aan de kook tot de suiker volledig is opgelost.
  2. Laat het mengsel op middelhoog vuur koken en goudgeel kleuren.
  3. Haal van het vuur en roer eerst de boter en daarna de helft van de room erdoor.
  4. Voeg de espresso en het zout toe aan de rest van de room en roer door de saus. 

Serveren 

  1. Verdeel de cakejes over de bordjes.
  2. Zet op elk cakeje een gepocheerde peer.
  3. Hak een handje hazelnoten of pecannoten grof en strooi rondom de peren.
  4. Giet de espressosaus over de gepocheerde peren en rond de kardemomcakejes.  

Bekijk onze artikelen