Ravioli met ricotta en citroen

Voor 2-4 personen

Ingrediënten:

Voor het pastadeeg
• 400 gram pastameel van durum tarwe* + extra bloem om te bestuiven
• 4 eieren
• 1 el olijfolie*
• fijn zeezout*

Voor de raviolivulling
• 250 gram ricotta
• 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt + extra om te serveren
• blaadjes van 2 takjes salie, fijngesneden
• geraspte schil van 1 citroen

Voor de walnoten-rucolapesto
• 2 handjes rucola + extra om te serveren
• 50 gram walnoten, grof gehakt + extra om te serveren
• 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 teentje knoflook, fijngehakt
• olijfolie*
• versgemalen zwarte peper*, fijn zeezout*

Benodigdheden: kom*, fijne rasp*, grote snijplank*, mes*, deegroller* of pastamachine*, uitsteekvorm voor ravioli vierkant* of radeerroller*, kookpot/pan, vijzel* of keukenmachine, rasp voor Parmezaanse kaas*
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Stort het meel op het aanrecht, maak een bergje met in het midden een kuiltje en breek hierin de eieren.
  2. Meng de eieren met een vork of je vingers los en neem tijdens het mengen steeds een beetje meel van de rand mee.
  3. Meng gelijkmatig steeds wat meer meel door de eieren totdat het mengsel niet meer zo vloeibaar is.
  4. Schep de rest van de bloem erdoor en voeg olijfolie en zout toe.
  5. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een elastisch en stevig is.
  6. Voeg, als het deeg te zacht is, nog wat extra bloem toe; als het deeg te droog aanvoelt, doe je er een beetje koud water bij.
  7. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 1/2 uur rusten in de koelkast.
  8. Maak ondertussen de raviolivulling door alle ingrediënten voor de vulling te mengen in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Haal het deeg uit de koelkast en snijd in vier gelijke stukken.
  10. Bestuif een werkblad of aanrecht met bloem. Rol elk stuk deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik met een deegroller of gebruik een pastamachine.
  11. Vouw elke deeglap dubbel en snijd door bij de vouwrand zodat je twee gelijke stukken krijgt.
  12. Schep op de ene deeghelft hoopjes vulling en leg de andere deeghelft erover heen.
  13. Druk de ravioli uit met een uitsteekvorm of snijd vierkanten uit met een radeerroller. Druk de randen dicht met een vork.
  14. Breng een pan met ruim water aan de kook met wat zout. Leg de ravioli voorzichtig in het water en kook de ravioli in ongeveer 6 minuten beetgaar. Giet af en houd warm.
  15. Maak ondertussen de walnoten-rucolapesto. Doe de ingrediënten voor de pesto in de vijzel of keukenmachine en maal tot een grove pesto.
  16. Breng op smaak met peper en zout.
  17. Schep de ravioli op een voorverwarmd bord. Serveer de ravioli met de walnoten-rucolapesto en nog wat extra Parmezaanse kaas, walnoten en rucola.


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog, www.yellowlemontreeblog.com

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.