10 tips voor een schoon huis en een schoon milieu

Een keukenkastje vol – vaak agressief – schoonmaakmiddel, voor elke klus een andere plastic fles: niet nodig! Met onze favoriete natuurlijke middeltjes lukt het ook. Fijn voor het milieu, voor jou en voor je huis, en vaak veel voordeliger. Wij geven je graag 10 tips voor natuurlijk schoonmaken.

Schoonmaak tips - Dille & Kamille
Tips schoonmaken - Dille & Kamille

1. Deze alleskunners zijn dé onmisbare schoonmaakhelden in jouw 'groene' keukenkastje!

Waar je elk wondermiddel voor gebruikt, lees je in de volgende tips...

2. Bijhouden is het toverwoord

Voor een stralend schoon huis is bijhouden het toverwoord. Doe elke dag wat echt nodig is en pak bijvoorbeeld elke week of maand één ruimte grondig aan. Met oma's 'grote schoonmaak' aan het eind van de lente is ook niks mis: het is best een klus maar je huis gaat lekker fris de zomer in.

3. Poets van boven naar onder

Poets altijd 'van boven naar onder': eigenlijk heel logisch, stof dwarrelt tenslotte naar beneden. Begin dus bovenop de keukenkastjes voordat je de vloer schoonmaakt. En gebruik de stofdoek of stofzuig vóór je gaat soppen of dweilen.

4. Zwarte zeep is een milieuvriendelijke allesreiniger

Onze Franse 'zwarte' zeep op olijfoliebasis is een milieuvriendelijke allesreiniger. Voor de meeste poetsklusjes doe je een scheut in een emmer heet water. Oven, pan of fornuis aangekoekt? Gebruik de zeep onverdund. Verdund met water is het trouwens ook een prima anti-bladluis-middeltje voor je planten.

Borstelwaar | Dille & Kamille

5. Altijd het perfecte borsteltje

Van ragebol tot gootsteenborsteltje: voor elk poetsklusje hebben we een handige – en mooie! – borstel voor je. Bekijk hier onze favoriete borstels. En: leve de oude tandenborstel, ideaal om o.a. kleine hoekjes en voegen tussen tegels schoon te maken.

 

6. Gebruik een ontstopperstokje

De afvoer van douche of bad raakt snel verstopt met haren en zeepresten. Gebruik geen agressieve oplosmiddel, maar het handige ontstopperstokje. Steek het in het putje, draai een paar keer rond en haal de vangst naar boven. Haren en andere narigheid haken vast aan de ribbels.

Schoonmaakborstels | Dille & Kamille
Borstels schoonmaken | Dille & Kamille

7. Gebruik fijne vaatdoekjes

Met onze vaatdoekjes van bio-katoen is het fijn schoonmaken. Tip: gebruik verschillende kleuren doekjes voor keuken, wc, badkamer etc. Doe vaatdoekjes na gebruik in de (hete) was.

 

8. Gebruik kleipoeder tegen vetvlekken

Ken je Terre de Sommières? Dit kleipoeder uit Frankrijk 'zuigt' vetvlekken uit allerlei textiel (meubels, kleding, tapijt), leer, hout en natuursteen. Bestrooi de – liefst 'verse' – vlek met Terre de Sommières en laat een paar uur inwerken. Daarna klop of stofzuig je het poeder weg.

GEWOON AZIJN...

9. Water met een scheutje azijn voor schone ramen

Voor streeploos schone ramen gebruik je heet water met een scheut azijn – verder niks. Daarna, als het glas bijna droog is, laat je het extra blinken door na te wrijven met een prop droog krantenpapier. Kies een bewolkte dag uit: bij zonnig weer verdampt het water te snel – dat geeft lelijke strepen.

10. Azijn om kalkaanslag te verwijderen

Gewone azijn is ook hét wapen tegen kalkaanslag – geen agressieve ontkalker nodig dus! Om bijvoorbeeld een kraan of tegels te ontkalken, leg je er keukenpapier of een vaatdoekje op, gedrenkt in azijn. Laat een paar uur inwerken en spoel na met schoon lauw water.


Bekijk hier al onze natuurlijke schoonmaakmiddelen