Lenteschoonmaak voor je tuin

Of je nu een mini-terrasje hebt, een stoeptuintje of een flinke lap grond, na de winter zijn ze toe aan een opfrisbeurt. Kies een mooie dag in het vroege voorjaar en ga aan de slag. Zo geniet je straks van een opgeruimde lentetuin!

Tuinmeubels maken we grondig schoon met een sopje van zwarte zeep en een stevige borstel, zoals dit S-vormige model met een goede greep. Droog na met een schone doek.

Groene aanslag op je houten tuinmeubelen? Maak ze schoon met lauwwarm water waar je wat dubbelkoolzure soda in oplost. Gebruik een spons en wrijf met de nerven van het hout mee. Daarna goed naspoelen.

Tuintegels en houten terrasplanken reinig je met onze in water opgeloste schoonmaakazijngel. Giet het over de groene aanslag , laat even intrekken en borstel het oppervlak vervolgens gemakkelijk schoon. Natuursteen krijg je weer fris met een sopje met zwarte zeep: een natuurlijke allesreiniger gemaakt van pure olijfolie. Laat ook dit even intrekken voordat je met de borstel over de tegels gaat. Spoel goed na en geniet van je stralend schone terras!

Haal oude herfstbladeren weg tussen potten en tussen je planten in de tuin. Knip de verdorde, afgestorven stengels af van vaste planten: ze zullen snel uitlopen met nieuw groen. Tip: Laat die afgeknipte stengels nog een dagje liggen voor je ze op de composthoop gooit: overwinterende lieveheersbeestjes e.d. kunnen er dan uit kruipen.

Heeft een potplant de winter niet overleefd? Maak de pot leeg en schrob hem schoon met heet water en een harde borstel, zo verwijder je mogelijke schimmel en slakkeneitjes.

Aanslag nestelt zich soms in zonneschermen en parasols. Klap ze uit, pak een zachte bezem en veeg de onder- en bovenkant schoon. Pas op dat er geen stof in je ogen dwarrelt! Een zonnescherm van textieldoek kun je schoonmaken met dubbelkoolzure soda, water en een borstel. Goed naspoelen met gieter of tuinslang en volledig laten opdrogen voordat je het inklapt/oprolt.

Tot slot halen we de tuinkussens uit de schuur. Klopt ze even lekker uit of ga er met de stofzuiger overheen. Klaar om van de lentezon te genieten!

Kijk hier voor meer tips om je tuin lenteklaar te maken.


Deze schoonmaakmiddelen gebruiken we voor de tuin

Schooonmaakazijngel

Met deze sterk geconcentreerde schoonmaakazijngel ontvet en ontkalk je de keuken, badkamer en maak je ramen stralend schoon. De krachtige gel-vorm hecht zich beter aan het oppervlak dan vloeibare schoonmaakazijn en zorgt voor een perfect schoon resultaat. Voor onder andere metaal, tegels, glas en natuursteen.

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ontvet en verheldert. Het kan ook voor de gekleurde was worden gebruikt. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die we hier gebruiken om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie.

Zwarte zeep

Deze zeep is gemaakt van olijfolie is zeer vriendelijk voor de huid. Je hoeft zelfs geen huishoudhandschoenen aan te trekken. Het is een natuurlijk allesreiniger waarmee je vet en vuil van pannen, tegels en meubels verwijdert. Voor de meeste schoonmaakklusjes doe je een scheut zwarte zeep in een emmer heet water. Onverdund is het te gebruiken voor aangekoekt vet.