Boodschappenlijst
Ingrediënten
Champagne-sjalotsaus
- 10 g olijfolie* (ca. 1 el)
- 8 g sjalot 3 g knoflook (ca. 1 teentje)
- 250 ml champagne
- 1 takje verse tijm
- 1 laurierblaadje*
- 40 g crème fraîche
- 75 g ongezouten roomboter
- 5 g mosterd (ca. 1 tl)
- 8 g mirin (ca. 1 el) (Japanse rijstwijn, verkrijgbaar bij de toko)
Zeekraal
- 100 g zeekraal
- 10 g sjalot
- 10 g olijfolie* (ca. 1 el)
- Pepermolen met witte peperkorrels*
Ei-flensjes
Bereiding
Champagne-sjalotsaus
- Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een steelpannetje en fruit hier de sjalot en knoflook kort in aan.
- Voeg de champagne, tijm en laurier toe en kook in tot 50 ml, 1/5 van het oorspronkelijke volume.
- Haal van het vuur af, roer er de crème fraîche en boter door tot er een mooie, glanzende saus ontstaat.
- Zet de pan terug op laag vuur, voeg mosterd en mirin toe, roer door.
Haal het takje tijm en de laurier uit de pan, zet de champagnesaus apart.
Zeekraal
- Maak de zeekraal schoon: verwijder indien nodig het harde onderste stuk van de steeltjes.
- Snipper de sjalot. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hier de sjalot kort in aan.
- Voeg de helft van de zeekraal en 1 eetlepel water toe en stoof de zeekraal in 20 sec. gaar. Breng op smaak met versgemalen witte peper.
- Haal van het vuur, meng er de rest van de zeekraal door en laat in een zeef uitlekken. Zet de zeekraal apart.
Ei-flensjes
- Breek de eieren in een kom, voeg een snuf zout toe en kluts ze los met een vork.
- Verhit een koekenpan die niet aanbakt, doe hier 1 eetlepel olijfolie in.
- Giet de helft van het ei in de pan, verdeel het over de gehele bodem. Zet het vuur laag en laat het ei-flensje langzaam stollen. Haal het flensje uit de pan zodra het volledig is gestold.
- Herhaal met de rest van het ei, bak in totaal 2 flensjes.
- Pak 8 sprieten bieslook, haal deze 2 sec. door kokend water zodat ze zacht worden. Leg de sprieten naast elkaar op een snijplank met telkens 5 cm tussenruimte.
- Leg de flensjes naast elkaar over de bieslook, zorg ervoor dat de bieslook aan beide kanten uitsteekt. Leg op elk flensje 2 kropslabladeren naast elkaar en druk ze een beetje aan.
- Verdeel de zeekraal in de breedte over de kropsla. Schep de cottage cheese aan de zijkanten naast de zeekraal en rol de flensjes nu zo strak mogelijk op. Knoop de opgerolde flensjes voorzichtig vast met de bieslook, zodat je een strak rolletje krijgt.
- Snijd elk rolletje nu tussen de bieslook door in 4 stukken.
Serveren
- Neem 2 borden en zet op elk bord 4 rolletjes rechtop.
- Verwarm de champagne-sjalotsaus. Snijd de rest van de bieslook fijn en meng deze door de champagne-sjalotsaus.
- Schep de saus over en rond de rolletjes.
Dit recept is afkomstig uit Groentefeest, het kookboek – met maar liefst 100 verrassende groenterecepten – dat Dille & Kamille in samenwerking met chef-kok Sidney Schutte heeft ontwikkeld.