Tajine met couscous, groenten en ras el hanout

Een tajine wordt vaak gebruikt voor het bereiden van suddergerechten, maar je kunt er ook couscous in maken. Dat staat meteen mooi op tafel!



± 60 - 75 minuten       4 personen

Boodschappenlijst

Ingrediënten

  • Couscous met groenten*
  • 2 el ras el hanout
  • Olijfolie extra vierge
  • 2 wortels, 2 rode uien, 1 rode paprika  
  • Peper en zout 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 2 courgettes 
  • 2 takjes cherrytomaten  
  • 4 abrikozen (vers of gedroogd) 
  • Half bosje platte peterselie 

Benodigdheden 

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Maak de wortels, uien en paprika schoon en snij in grove stukken.
  3. Doe de gesneden groenten in de kom, doe er olijfolie en een flinke lepel ras el hanout bij en meng door elkaar. Bestrooi met peper en zout.
  4. Leg de groenten op een bakplaat, met de teentjes knoflook in de schil erbij, en zet 15 minuten in de oven. 
  5. Snij de courgettes in de lengte in vieren en vervolgens in stukken van 3 centimeter. 
  6. Meng ook de courgette met olijfolie, ras el hanout, peper en zout en leg, samen met de takjes tomaat, op de bakplaat erbij. Bak nog eens 15 minuten.
  7. Breng 300 - 400 ml water aan de kook. Doe de couscous in de tajine en roer er een eetlepel olijfolie door. Schenk water over de couscous tot deze ongeveer een centimeter onder het vocht staat.
  8. Dek de tajine af met het deksel en laat de couscous ca. 12 minuten wellen. Roer, als al het vocht is opgenomen, nog een keer goed door met een vork.
  9. Snij de abrikozen in smalle reepjes en hak de blaadjes van de peterselie fijn.
  10. Verdeel de geroosterde groenten over de couscous en strooi de abrikozen en peterselie erover.

Tip 1: als je het gerecht pittiger wil maken, kan je wat olijfolie mengen met onze mix voor harissa en hier de couscous mee besprenkelen.

Tip 2: je kunt ook andere groenten gebruiken; dit recept is ideaal om allerlei restjes op te maken! ‘Harde’ groenten zet je ongeveer een half uur in de oven, ‘zachtere’ soorten een kwartiertje.