Vanillekipferl

Vanillekipferl

Vanillekipferl zijn traditionele kerstkoekjes die in Duitsland tijdens de adventsperiode worden geserveerd bij de koffie (‘Adventskaffee’). Deze kleine, maanvormige koekjes met vanille worden na het bakken bestrooid met lekker veel poedersuiker.

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Voor 65 à 75 koekjes 

  • 220 g bloem 
  • 85 g witte basterdsuiker 
  • Snufje zout 
  • 125 g amandelmeel 
  • 2 eigeel 
  • 175 g boter 
  • 1 el vanillepasta
  • Rasp van 3 sinaasappels 
  • 1 el amandelextract
  • Poedersuiker  

Benodigdheden

 

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding 

  1. Meng de bloem met de basterdsuiker, het zout en het amandelmeel in de kom.
  2. Voeg het eigeel, de boter, vanillepasta, sinaasappelrasp en het amandelextract toe. Meng door elkaar met de handmixer en kneed kort met de hand door tot een mooi deeg.
  3. Verdeel het deeg in 4 bollen en maak er vervolgens rollen van. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast, tot het deeg hard is geworden.
  4. Verwarm de oven voor op 160 °C. 
  5. Breek stukjes deeg af van 8 à 10 gram en maak hier, tussen twee handen, kleine rolletjes van ongeveer 5 centimeter lang van (zorg dat de puntjes wat dunner zijn). Vorm hier halve maantjes mee.
  6. Leg de maanvormige koekjes een stukje van elkaar af op de bakmat. Leg de mat op een bakplaat en zet weer even in de koelkast om hard te worden.
  7. Bak de Vanillekipferl ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar, en de randjes goudbruin gekleurd, zijn. De koekjes horen verder vrij bleek te blijven. Verleng, als de koekjes nog te zacht zijn, de oventijd steeds met een paar minuten.
  8. Laat afkoelen op het taartrooster en bestuif de iets afgekoelde koekjes rijkelijk met poedersuiker. 
  9. Serveer de Vanillekipferl, als ze volledig zijn afgekoeld, bij de koffie of thee.