Onze poetsheld: dubbelkoolzure soda

Dit alles-in-1 poetswonder is onmisbaar in je keukenkastje! Je kunt er mee schoonmaken, ontvetten, je gootsteen ontstoppen, sneakers weer wit maken, je wasmachine opfrissen en nog veel meer. Het is biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu. Mooi toch? Hieronder vind je maar liefst 11 schoonmaaktips met dubbelkoolzure soda.

Bekijk onze dubbelkoolzure soda >

1. Tegels, wastafel en bad, fornuis en oven

Je maakt ze stralend schoon met dubbelkoolzure soda en wat heet water op een sponsje of vaatdoekje. Voor vieze voegen en lastige plekjes gebruik je een tandenborstel.

2. Ideale ontvetter

Een aangekoekte pan of ovenschaal zet je een uurtje weg gevuld met heet water en een flinke schep dubbelkoolzure soda. Een vieze oven of vetfilter van de afzuigkap wordt weer schoon met een papje van dubbelkoolzure soda en water. Laat enkele uren inwerken en spoel na met schoon water.

3. Frisse afvoer van gootsteen, bad, douche, toilet en wastafel

Strooi een handje dubbelkoolzure soda in het afvoerputje en giet er kokend water op. Vieze luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en je voorkomt verstopping.

4. Afvoer toch verstopt?

Giet er een kopje dubbelkoolzure soda in en evenveel witte azijn. Pas op voor je handen en gezicht, dit bruist! Zet een raam open tegen de azijngeur. Laat een uur inwerken en giet er kokend water op.

Dubbelkoolzure soda

5. Schone vaatwasser en wasmachine

Laat deze, afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt, eens per maand met een schep dubbelkoolzure soda 'leeg' draaien op hoge temperatuur. Zeepresten en vuil lossen op en de machine ruikt weer fris.

6. Gebruik het als geurverfrisser

Zet in je koelkast een schaaltje dubbelkoolzure soda, dit verwijdert vieze geurtjes. Dit werkt ook in je kledingkast, doe er eventueel wat gedroogde lavendel door tegen motten. Of strooi wat soda op de bodem van je vuilnisbak.

7. Katoenen beddengoed en lakens extra schoon

Vervang de helft van het wasmiddel door dubbelkoolzure soda voor extra schone, frisse was. Let op: alleen voor witte of lichtgekleurde katoen, de soda werkt licht blekend.

8. Matras, meubelstof of vloerbedekking opfrissen

Strooi er een laagje dubbelkoolzure soda op en wrijf licht in. Voor een lekkere geur meng je er wat gedroogde lavendel door of een paar druppeltjes etherische olie. Laat een paar uur inwerken en stofzuig het weg.

9. Vuile sneakers weer stralend wit

Smeer je vuile sneakers voorzichtig in met een borsteltje met een papje van dubbelkoolzure soda en wat water. Haal dat weg met een schoon doekje. Let op: niet op gekleurde sneakers gebruiken! Heb je sneakers van leer? Test dan eerst even op een onopvallend plekje en schuur niet te hard over het leer met het borsteltje. Er zit namelijk een laagje witte verf op het leer dat kan beschadigen. Laat leer na het schoonmaken altijd heel goed drogen.

10. Houten snijplank schoonmaken

Zo haal je geurtjes van bijvoorbeeld ui of knoflook uit je houten snijplank: strooi er wat dubbelkoolzure soda op, schrob de plank met een halve citroen en spoel schoon. Laat de plank goed drogen en wrijf hem in met een beetje olijfolie.

11. Stickers weghalen

Smeer lijmresten in met een pasta van dubbelkoolzure soda en wat water. Even laten inwerken en daarna afnemen met een vochtig vaatdoekje.

Zo hou je de soda langer goed

Bewaar dubbelkoolzure soda altijd in een goed afgesloten glazen pot om het langer goed te houden. Wil je testen of de soda nog werkt? Doe dan een eetlepel dubbelkoolzure soda in een bakje en giet er wat azijn op. Bruist het nog? Dan werkt je soda nog prima! Gebruik hiervoor een houten schepje: dubbelkoolzure soda tast aluminium aan.

Maak je eigen reinigingstabletten van soda voor het toilet

Wil je een schoon en fris toilet zonder chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken? Maak dan deze reinigingstabletten voor in het toilet. Natuurlijk met onze poetsheld dubbelkoolzure soda, maar ook met citroenzuur en geurolie: voor een fris ruikend en stralend wit toilet! 

Natuurlijk schoonmaken met niet-chemische krachtpatsers

Wil jij af van al die chemische schoonmaakmiddelen in al die plastic flessen? Bacteriën, kalkaanslag en vet krijg je ook weg met natuurlijke schoonmaakmiddelen als zwarte zeep, sodiumpercarbonaat  en Marseille zeep. Deze schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu. Lees hier meer over deze schoonmaakmiddelen en hoe je ze gebruikt voor elke schoonmaakklus.

Of ontdek ons boek 'Schoonmaakgeheimen': boordevol tips over de beste poetshulpjes, 'groene' vlekverwijderaars, recepten om zelf schoonmaakmiddel te maken, duurzame opruimtips en nog veel meer!

Welke soda gebuik je?

Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die je gebruikt om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie. Deze baking soda kan wel worden gebruikt als rijsmiddel in recepten. 

- Niet goed voor zilver; daarom verwijderd - 
10. Zwart geworden zilveren bestek blinkend schoon

Leg een stuk aluminiumfolie in een glazen schaal met daarop je bestek. Strooi er 1 eetlepel dubbelkoolzure soda en 1 eetlepel zout over. Giet er kokend water op tot alles onder staat. Laat een paar minuten staan en was daarna af in een sopje. Let op: alleen voor 100% zilveren of verzilverd bestek, zonder bijvoorbeeld een benen heft. Ook liever niet gebruiken voor je sieraden, die zijn vaak te kwetsbaar.

Bekijk onze natuurlijke schoonmaakmiddelen