Munt

Oorsprong
Munt is vanuit Azië en Noord-Afrika over Europa en Amerika verspreid. De Muntfamilie is erg uitgebreid, er bestaan tientallen muntsoorten. De meest voorkomende zijn de Groene of Kruizemunt (Mentha spicata) en Pepermunt (Mentha piperita), een kruising tussen Groene munt en Watermunt.

Kweek
• Munt is een vaste plant met ovale blaadjes, die – afhankelijk van de soort – ca. 60 cm hoog kan worden.
• Van juni tot augustus verschijnen er lichtroze of lila bloemetjes.
• Plant munt in diepe, goed vochtige grond in de zon of halfschaduw.
• Munt is een enthousiaste groeier! Plant hem in een grote pot of in een emmer zonder bodem in de volle grond, zodat hij zich niet door de hele kruidentuin kan verspreiden.
• Plant verschillende soorten munt niet in elkaars buurt, ze verliezen anders snel hun individuele geur en smaak.
• Jonge plantjes moeten goed vochtig worden gehouden, oudere planten begiet u alleen bij langdurige droogte. Geef munt in een pot wel regelmatig water.
• Vermeerder munt d.m.v. stekken, scheuren of het planten van uitlopers. Gezien de grote hoeveelheid kruisingen levert zaaien niet altijd de gewenste soort op.

 

Oogst
Oogst regelmatig en pluk blaadjes uit de top van de plant om de groei te bevorderen. Verwijder de bloemen voor een optimale smaak van de blaadjes.

Culinair
Munt heeft een frisse geur en smaak. Het is erg lekker in combinatie met lamsvlees, bv. in de traditioneel Engelse muntsaus of –gelei. Yoghurt met fijngehakte munt is een lekker frisse dressing voor komkommersla. Munt geeft een unieke smaak aan tabbouleh, de Libanese salade van gebroken tarwe (bulghur). Het kruid is ook lekker bij groenten zoals bv. doperwtjes, courgettes en worteltjes. Gebruik munt ook in desserts en natuurlijk voor Marokkaanse muntthee.