Dille

Oorsprong
Dille is afkomstig uit Midden-Azië, Zuid-Europa en Rusland.

Kweek
• Dille is een eenjarig kruid met fijn geveerd blad. De plant kan tot 1,5 m hoog worden.
• Van juni tot augustus verschijnen er gele bloemschermen, gevolgd door aromatische zaden in de nazomer.
• Plant dille in vochtige, goed doorlatende grond in halfschaduw, meng zonodig wat zand door de grond voor betere afwatering.
• Dille kunt u goed in een (grote) pot kweken, maar de plant wordt dan niet zo hoog als in de volle grond. Wees voorzichtig met verplanten i.v.m. de lange penwortel.  
• Geef, vooral bij droog weer, regelmatig water.
• Dille is goede buren met komkommer, rode biet, sla, worteltjes en alle soorten kool. Plant dille niet in de buurt van venkel, de planten kruisen gemakkelijk onderling en verliezen dan hun specifieke aroma.
• Plant dille ook tussen sierplanten in de border: de ranke stelen en mooie schermbloemen passen overal tussen.
• Zaai dille tussen april en juni in vochtige, goed losgemaakte grond. Zaai in een voldoende ruime pot zodat de plantjes goed kunnen doorgroeien voordat ze naar hun definitieve standplaats worden verplant.


Oogst

Het blad kunt u gedurende het hele groeiseizoen oogsten, maar heeft vlak voor de bloei het meeste smaak. De zaden oogst u in september. Het blad kan – bv. in een plastic zakjes – ingevroren worden.

Culinair
Dille heeft een frisse, anijsachtige smaak. Zowel het blad als de zaden worden gebruikt. Het blad is iets zachter van smaak dan de zaden. Dille is een essentieel ingrediënt in veel Scandinavische gerechten, zoals de bekende gravadlax. Het fijngeknipte blad is ook heerlijk bij diverse groenten, verse vis, in (yoghurt-)sauzen en (aardappel-)salades. Bij lange verhitting verliest dilleblad zijn smaak, voeg het daarom pas toe vlak voor het opdienen. Dillezaad gebruikt u bij ingelegde vis, komkommer of augurken.