Alles over de olijfolie van Dille & Kamille

Olijfolie is een echte smaakmaker. Bij Dille & Kamille vind je allerlei soorten biologische olijfolie, geselecteerd door onze olijfolie expert Vivian van Wordragen.

In deze blog geeft Vivian antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Welke soorten olijfolie zijn er en hoe verschillen ze van elkaar?

Er zijn vier gradaties in olijfolie die je iets vertellen over de kwaliteit. Op de verpakking van de olijfolie kan je lezen om welke soort het gaat.

  1. Extra vierge olijfolie 
    Dit is de hoogste kwaliteit olijfolie gemaakt van olijven die na de oogst zo snel mogelijk worden geperst. Mede daardoor heeft deze olijfolie de laagste zuurgraad (maximaal 0,8 %) van alle soorten. De zuurgraad van olijfolie is een belangrijke indicator voor de kwaliteit ervan. Hoe lager de zuurgraad, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie. Daarbij heeft extra vierge olijfolie het meest uitgebalanceerde smaakprofiel: een aangename, frisse smaak en een heerlijk fruitig aroma. Alle olijfolie van Dille & Kamille is van deze hoogste kwaliteit. Bekijk hier al onze olijfolie >
  2. Vierge olijfolie
    Vierge olijfolie wordt op dezelfde manier gemaakt als extra vierge olijfolie, maar heeft een hogere zuurgraad (tussen 0,8% en 2%) en een afwijking in smaak of geur. Hierdoor is het een kwalitatief minder product dan extra vierge olijfolie.
  3. Gewone olijfolie
    Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en een deel vierge olijfolie. Door de toevoeging van geraffineerde olijfolie is deze soort van een lagere kwaliteit.
  4. Pomace of sansa
    Dit is de laagste kwaliteit olijfolie, gemaakt uit restpulp.

Hoe kan je olijfolie het beste bewaren?

Licht, lucht en warmte hebben de meeste invloed op de kwaliteit van olijfolie. Daarom kan je olijfolie het beste kopen en bewaren in een donkere fles - of blik - waar geen licht doorheen komt. Zet de olijfolie thuis op een koele plek en niet in direct zonlicht, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Hou je de olijfolie liever binnen handbereik? Zet de olie dan niet te dichtbij het raam of het fornuis. Hoe lang je olijfolie na opening kunt bewaren is afhankelijk van de kwaliteit van de olijfolie en van de manier waarop je de olie bewaart.

Is olijfolie gezond?

Olijfolie is een puur fruitsap, koud geperst uit de olijfvrucht en zonder toevoegingen. Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie is rijk aan vitaminen (A, D, K en vooral E), bevat veel antioxidanten (zgn. polyfenolen) en goede vetten. Extra vierge olijfolie is een essentieel onderdeel van het Mediterrane dieet en draagt bij aan een gezonde levenswijze.

Hoe gebruik je olijfolie in de keuken?

Om direct een groot misverstand uit de wereld te helpen: je kunt extra vierge olijfolie ook gebruiken om te bakken en braden. Extra vierge olijfolie heeft een heel hoog rookpunt (> 180C) en omdat het de meest zuivere vorm van olijfolie is, is deze juist heel geschikt om in te bakken.

Daarbij is olijfolie is een echte smaakmaker in allerlei soorten gerechten. Bijvoorbeeld in koude toepassingen, als basis voor een pesto, saladedressing of vinaigrette. Daarnaast kan je olijfolie ook in een schaaltje schenken om er brood in te dippen of als onderdeel van een borrelplank of als bijgerechtje (bijvoorbeeld bij een lekkere soep) serveren. Bekijk hier het recept voor 3 dips met olijfolie > 

Met een smaakvolle extra vierge olijfolie heb je verder niet heel veel meer nodig om gerechten bijzonder te maken. Druppel een aantal eetlepels olijfolie over gesneden groente en zet deze met wat peper en zout in de oven om te grillen. Heerlijk! Dit kun je ook doen met aardappeltjes uit de oven. Doe er dan ook wat gedroogde oregano overheen. Tot slot is onze olijfolie ook geschikt voor pizza’s en pasta. Met een paar druppels olijfolie maak je ook deze gerechten helemaal af.

Welke olijfolie vind je bij Dille & Kamille? 

Dille & Kamille heeft alleen olijfolie van de hoogste kwaliteit, de extra vierge olijfolie. Enerzijds hebben we een 100% biologische olijfolie uit Calabrië (in het zuiden van Italië). Deze is gemaakt van 2 olijfsoorten die typisch zijn voor deze regio: de Ottobratica en Sinopolese. Anderzijds hebben we een hele mooie Spaanse olijfolie in blik, gemaakt van de milde Spaanse olijfsoort Arbequina van een ‘finca’ uit Aragón. Deze olijfolie is ook zeer geschikt om in te bakken. Daarnaast hebben we diverse extra vierge olijfoliën met een smaakje zoals citroen, chilipeper, knoflook, basilicum en Mediterrane kruiden.

Kan je olijfolie gebruiken in verzorgingsproducten?

Olijfolie is zo’n puur product dat je het direct kunt gebruiken op je huid en haar. Je kunt het ook gebruiken als basis om je eigen verzorgingsproducten te maken. Bijvoorbeeld in deze DIY’s waarmee je zelf een fijne bodyscrub maakt, of je eigen maceraat samenstelt

Zepen met olijfolie

Onze zepen, in verschillende heerlijke geuren, op basis van olijfolie zijn zo zacht dat je er ook je gezicht mee kunt wassen. Bekijk onze zeep >

Ook onze Aleppo zeep is een plantaardige en natuurlijke zeep, gemaakt van olijfolie. De Aleppo zeep die je bij Dille & Kamille vindt, is afkomstig uit de gelijknamige stad Aleppo in Syrië. Al meer dan 3000 jaar wordt deze zeep hier gemaakt via traditionele methoden. Het productieproces is volledig handmatig en de kennis hierover is van generatie op generatie doorgegeven. Onze Aleppozeep is ook geschikt om je haar mee te wassen.

Over Vivian

Vivian van Wordragen is Professional Olive Oil Taster en olijfolie expert bij Dille & Kamille. Ze studeerde in 2020 - als beste van de klas - af aan het oudste olijfolie instituut ter wereld, de O.N.A.O.O. (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio D’Oliva) in Imperia, Italië. Daarnaast is ze projectmanager in de wereldwijde organisatie Women in Olive Oil en jurylid bij verschillende internationale olijfoliewedstrijden zoals Terraolivo in Tel Aviv en de London International Olive Oil Competition.