5 tips voor een zomers balkon

Wil je genieten van een zomer vol bloemen en je eigen kruiden en groente kweken? En ook gezellig buiten kunnen zitten? Hou je van natuur om je heen? Maak dan van je balkon een groene oase. Zelfs al heb je weinig ruimte, met een paar flinke potten, bakken of kistjes kom je al een heel eind. Of ga de hoogte in en tuinier verticaal!

Dit zijn onze 5 zomerse balkontips:

1. Een wandrek vol lekkers

Wordt je balkonbegrends door een muur? Bevestig er plantenrekken aan en hang die vol met potten. Kruiden, sla, kerstomaatjes, aardbeien – ze doen het allemaal prima in een pot. Vul aan met vrolijke bloeiers, fijn voor bijen en vlinders. Als je kiest voor planten met eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, is het extra leuk. 

Tip! Maak wekelijks een 'knip-rondje' en haal uitgebloeide bloemen met steeltje en al weg. Zo blijven je planten steeds nieuwe bloemen maken.

2. Uit de wind 

Op een balkon tuinieren kan prima, het kan er alleen flink waaien, zeker als je wat hoger woont. Niet elke plant kan daar tegen, dat is helaas een kwestie van uitproberen. Beschutting helpt, bv. met grote potten of een 'windscherm' van rietmatten of klimop door je balkonhek. Let op: de wind droogt potten snel uit, dus pak op warme dagen vaker de gieter.

3. Zon of schaduw?

Heb je een zonnig balkon? Creëer een mediterrane sfeer met geurige – en lekkere! – kruiden als rozemarijn, tijm, lavendel, salie en laurier. Ze houden alleen niet van natte voeten: kies dus terracotta bloempotten. Die zijn poreus waardoor overtollig water makkelijk verdampt.
Ligt je balkon 'op het noorden' of in de schaduw van andere huizen? Ook dan kan je genieten van groen, je moet alleen de juiste planten uitkiezen. Varens bijvoorbeeld, Vlijtig Liesje, viooltjes... Of kruiden als munt, bieslook en citroenmelisse. Tip! Planten met bont blad, zoals klimop, en/of witte bloemen, lichten mooi op in de schaduw. Kijk hier voor meer tips.

4. Een balkon vol natuur 

Een groen balkon vol bloemen en planten is niet alleen fijn voor jou, ook voor de (stads)natuur. Zaai ons speciale vlindermengsel, dat trekt vlinders maar ook bijen aan. Vogels lok je met een drinkbak en 's winters met extra voer. En natuurlijk een nestkastje, wie weet heb je straks een mezenfamilie op je balkon!

5. Maak het gezellig! 

Natuurlijk moet er, tussen al je planten, ook ruimte overblijven voor jou. Een eet-, werk- en wegdroomplek, heerlijk in het groen, aangekleed met vrolijke tuinkussens, windlichten en ander moois. Misschien heb je plek voor een luie hangstoel

Tip! Zet voor een tropisch sfeertje 's zomers je kamerplanten buiten, vinden ze heerlijk.

Bekijk onze producten