Lemon meringue pie

Deze taart heeft een traditionele custard-vulling op basis van eierdooiers en room. Door er citroensap en -rasp aan toe te voegen, wordt de vulling lekker friszuur. Je werkt deze typisch Britse ‘pie’ af met een ‘hoedje’ van zoete, luchtige meringue. Heerlijk als dessert of bij een kop thee!

BENODIGDHEDEN

Kommenweegschaaltaartvorm met losse bodem Ø 24 cmdeegroller, bakpapier, bakbonentaartroostercitroenrasp, steelpan, garde met balspatelspuitzak, glad spuitmondje, keukenbrander (of oven).

INGREDIËNTEN

Voor het deeg

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 130 g gezouten boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 60 g amandelmeel
  • 130 g poedersuiker
  • 2 eierdooiers - let op: bewaar 2 eiwitten voor de meringue

Voor de citroenvulling

  • 5 eierdooiers
  • 150 g witte suiker
  • 3 el maïzena
  • 200 ml slagroom
  • 1 dl citroensap (= sap van ca. 2 citroenen)
  • geraspte schil van 1 biologische citroen

Voor de meringue

Tip: Deze taart is ook erg lekker met een limoenvulling. Vervang hiervoor de citroenen door 3 à 4 limoenen.

BEREIDING

  1. Meng de bloem met de boter. Doe het amandelmeel, de poedersuiker en de eierdooiers erbij en kneed tot een soepel deeg.
  2. Laat het deeg afgedekt minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  3. Verwarm je oven voor op 180 °C. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif ook het werkblad en je deegroller met bloem.
  4. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. Ø 32 cm, ongeveer 4 cm groter dan je taartvorm. Vouw het deeg rond de roller en leg het voorzichtig in de vorm. Druk goed aan, vooral in de rand. Ga met de deegroller over de vorm om het overtollige deeg weg te snijden.
  5. Prik de taartbodem in met een vork. Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi er blindbakvulling (bakbonen) op. Bak de bodem 10-15 minuten in de oven.
  6. Klop intussen de eierdooiers los met de suiker en de room. Voeg de maïzena, het citroensap en de rasp toe en klop tot een gladde crème.
  7. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder bakpapier en bakbonen en laat iets afkoelen. Verdeel er de citroencrème over en bak nog 35 minuten verder op 175 °C.
  8. Neem de taart uit de oven en laat wat afkoelen. Haal hem dan uit de vorm: zet die op een jampot en druk de losse rand voorzichtig naar beneden. Schuif de taart op een taartrooster om verder af te koelen.
  9. Maak nu de meringue in een brandschone kom van metaal, glas of porselein. Maak je kom eventueel eerst 100% vetvrij met citroensap en keukenpapier.
  10. Los in een steelpan op laag vuur de suiker op in het water.
  11. Doe de eiwitten in de kom en begin te kloppen. De garde met bal is hier ideaal voor. Voeg beetje bij beetje de suikersiroop toe en blijf stevig kloppen tot je een dik en glanzend schuim hebt. Voeg het vanille-extract pas toe als de eiwitten bijna stijf zijn.
  12. Laat de meringue 10 minuten afkoelen. Verdeel het schuim over de taart en trek met een spatel opstaande ‘pieken’. Nette toefjes maken kan ook: gebruik dan een spuitzak met een glad spuitmondje. Kleur de bovenkant lichtbruin met de keukenbrander of onder de grill.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.