Pasteis de nata
voor 12 stuks
Ingrediënten:
Voor de banketbakkersroom
• 0,5 l halfvolle melk
• 1 afgestreken theelepel vanillepasta
• 6 eierdooiers
• 90 g suiker
• 15 g bloem
• 20 g maïzena
• 1 afgestreken theelepel vanillepasta
• 6 eierdooiers
• 90 g suiker
• 15 g bloem
• 20 g maïzena
Voor het deeg
• 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg
• 2 el boter
• 2 el bloem
Voor de afwerking
• Poedersuiker
• Kaneelpoeder
Benodigdheden: kookpot/pan, pollepel, mengkom, mixer, glazen schaal, plasticfolie, deegroller, muffinbakplaat 12 stuks, ronde uitsteekvorm, vork, taartrooster, zeefje
Bereiding:
- Maak de banketbakkersroom: doe de melk in een kookpot en voeg de vanillepasta toe. Breng aan de kook.
- Mix intussen de eierdooiers met de suiker tot je een witte gladde massa krijgt.
- Doe er de bloem en de maïzena bij en meng goed. • Giet een beetje van de kokende melk op het eimengsel en meng goed.
- Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Laat de banketbakkersroom mooi indikken.
- Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen.
- Leg intussen de 2 vellen bladerdeeg op elkaar en rol ze kort uit met een deegroller.
- Vet een muffinbakplaat in met boter en bestuif met bloem.
- Steek rondjes uit het bladerdeeg en schik ze in de muffinbakplaat.
- Prik in elk taartbodempje met een vork wat gaatjes.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schep de banketbakkersroom in de vormpjes.
- Bak de pasteis de nata ca. 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Zet ze nadien nog enkele minuten onder een hete grill.
- Serveer de Portugese taartjes warm en bestrooi ze met wat poedersuiker en kaneel.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.