Hoisin kip

Ingrediënten:

Voor de hoisinsaus:
• 6 el donkere basterdsuiker
• 3 el water
• 3 el (lichte) sojasaus
• 2 el vloeibare honing
• 4 tl mirin (Japanse zoete rijstwijn)
• 2 el witte wijnazijn
• 2 teentjes knoflook
• ½ tl vijfkruidenpoeder*
• ½ tl sesamolie
• ½ tl chili-olie

voor de kip

• arachide-olie
• ½ kg kippengehakt
• 1 el fijngehakte gember
• 1 el fijngehakte knoflook
• 1 el fijngehakte chili (naar smaak)
• little gem salade (of Chinese kool)
• komkommer
• eetbare bloemetjes
• verse munt of Thaise basilicum

Benodigdheden: kookpot/pan, koekenpan*, pollepel*, snijmesje*, snijplank*, 
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten voor de hoisinsaus in een kookpot en breng aan de kook.
  2. Laat de saus op een zacht vuur een kwartier indikken.
  3. Verwijder de teentjes knoflook en laat de saus afkoelen.

Tip: je kan de hoisinsaus in een gesteriliseerde pot 2 weken bewaren in de koelkast. Deze huisgemaakte hoisinsaus is ook heerlijk bij eendenborst.  

  1. Verhit de arachide-olie in een koekenpan en bak het kippengehakt met de gember, knoflook en chili.
  2. Voeg 1 tot 2 eetlepels hoisinsaus toe (naar smaak) en roer goed.
  3. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  4. Was de blaadjes van de little gem zorgvuldig. (Als je Chinese kool gebruikt, was je de bladeren en blancheer je ze kort in gezouten water. Laat goed uitlekken.)
  5. Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij in ‘balkjes’.
  6. Zet de ingrediënten samen op tafel en laat je gasten zelf rolletjes maken, of serveer de hoisinkip in de blaadjes sla en werk af met de eetbare bloemetjes, wat munt of basilicum.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.