Roomborstplaat

Voor ca. 4-6 stuks 
Bereidingstijd: ca. 40 minuten 
(incl. 25-30 min. afkoelen)

Ingrediënten:
• 250 g witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
• 5 el ongeklopte slagroom 

• 1 tl vanille-extract 
• 2 el water + extra
• 5 g boter + extra om in te vetten
• evt. voor variaties: 3 tl cacaopoeder of instantkoffiepoeder, 2 el in rum geweekte rozijnen

Benodigdheden:
 4-6 borstplaatvormpjes hart, 5,5 en/of 8 cm*, weegschaal*, maatbeker*, maatlepeltjes*, steelpan met dikke bodem*, pollepel, grote houten snijplank*, kommetje*, bakpapier
*Deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Vet een flink stuk bakpapier in met boter en leg het op je snijplank.
  2. Vet de borstplaatvormen in aan de binnenkant en leg ze op het bakpapier. Controleer of ze goed sluiten, ze moeten vlak op het papier liggen zonder 'kieren' aan de onderkant. 
  3. Vul een kommetje met koud water en zet apart.
  4. Breng de suiker met de room, het water, de boter en het vanille-extract in je steelpan op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat 3-5 min. zachtjes koken. Test nu of de gesmolten massa goed is: laat een druppel van je lepel in het koude water vallen, er moet meteen een bolletje vormen. Zet meteen het vuur uit. Zo niet, laat de suikermassa nog even doorkoken. 
  5. Haal de pan direct van het vuur en blijf continu roeren. De suikermassa wordt nu dikker en ondoorzichtig. Giet het snel in de vormpjes, tot ca. halverwege.
  6. Laat de borstplaat 10-15 min. afkoelen. Leg dan de vormpjes op hun kant en laat ze zo nog 10 min. afkoelen.
  7. Leg de vormpjes weer vlak, laat nog een paar minuten afkoelen en verwijder dan – voorzichtig! – de metalen vorm. Trek de sluitpin omhoog terwijl je het vormpje op zijn plaats houdt. Laat dan de vorm rustig loskomen van de borstplaat. 


Tip: Op dit recept kan je volop variëren. Voor chocoladeborstplaat meng je 3 tl cacaopoeder door de suiker, voor koffieborstplaat 3 tl instantkoffiepoeder. Ook erg lekker: voeg 1 el in rum geweekte, goed afgegoten rozijnen bij de suikermassa.