Shortbread

De trots van Schotland! Shortbread is heerlijk bij de thee. Oorspronkelijk wordt het, net als onze speculaas, in een speciale houten vorm gedrukt voor een mooi patroontje, maar gewoon op de bakplaat bakken kan natuurlijk ook. Er moeten in elk geval altijd kleine gaatjes in zitten: die maken het koekje extra bros ofwel 'short'.

INGREDIËNTEN (voor ca. 12 koekjes)

  • 250 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 125 g semolina of maisbloem
  • geraspte schil van 1 bio-citroen

BENODIGDHEDEN

Weegschaalbeslagkom, garde of pollepel-met-gat, meel(schud)zeefdeegroller, bakplaat, vork, bakpapier, mes, taartrooster.

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 150 ºC.
  2. Klop de zachte boter samen met de basterdsuiker tot een witte, luchtige massa. Zeef de bloem, semolina en citroenrasp erbij en roer om met een houten lepel.
  3. Kneed de massa tot een glad deeg.
  4. Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 2 cm dik, met het formaat van je bakplaat.
  5. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de deeglap erop.
  6. Prik met een vork netjes verdeeld gaatjes in het deeg en bak het shortbread ca. 50 minuten in de oven.
  7. Neem de bakplaat uit de oven en laat het shortbread 10 minuten afkoelen. Snijd hem dan in 12 koekjes en laat die verder afkoelen op het rooster.

Variatie: Millionaire's shortbread

Erg lekker en erg 'machtig': deze luxe versie!. Je brengt – vóór je de shortbread in stukken snijdt – eerst een karamellaag aan en dan een laag pure chocolade.

Karamellaag

  1. Vul een ruime pan met water en zet er een ongeopend blik (ca. 300 g) gecondenseerde melk in. Let op: het blik moet helemaal onder water staan.
  2. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 3 uur heel zachtjes koken. Vul af en toe water bij als het blik niet meer onderstaat.
  3. Haal het blik met een tang uit de steelpan en laat het minstens 30 minuten afkoelen voor je het openmaakt. Nu heb je karamel!
  4. Giet de karamel over het shortbread en laat minstens 30 minuten afkoelen en opstijven.

Chocoladelaag

  1. Smelt 200 g pure chocolade au bain marie.
  2. Giet de vloeibare chocolade over de karamel.
  3. Laat alles afkoelen en opstijven in de koelkast. Snijd het shortbread dan in stukjes.