De lekkerste inmaakrecepten: aan de slag!

Wat ga je maken? Jam of een kruidige chutney, zoetzure groente of een zelfgebrouwen likeur? Kies uit onze recepten en voor je het weet staat je aanrecht vol potten en flessen met allerlei zomerlekkers. Lees voor je begint nog even onze tips door voor het beste resultaat.

 

Lekker fris: zoetzuur!

Op een borrelplankje als frisse tegenhanger van paté en andere vleeswaren, bij een broodje kaas of in je salade, of gewoon als kleurig bijgerechtje: zoetzuur ingemaakte groenten zijn heerlijk en zien er prachtig uit.

Jam en chutney

Jam kennen we allemaal: hiervoor kook je vruchten met suiker tot het 'indikt'. Niet moeilijk en erg lekker, met je aardbeien- of frambozenjam bewaar je echt de smaak van de zomer. Door kruiden en specerijen toe te voegen (of zelfs thee!), maak je je zelfgemaakte jam extra lekker. Chutney lijkt een beetje op jam, maar is behalve zoet ook lichtzuur en kruidig, doordat je behalve suiker ook azijn toevoegt en allerlei specerijen. Je maakt het met fruit, maar groente kan ook of een mix. Mango- of uienchutney zijn bekend, maar experimenteer gerust met wat je op de markt of in je moestuin vindt. Chutney komt oorspronkelijk uit India en werd daar favoriet bij de Britten. Het is heerlijk bij allerlei curry's, maar ook bij een broodje kaas en allerlei BBQ-gerechten.

Drankjes

Als het zomerfruit op z'n lekkerst is, kan je er ook allerlei drankjes van maken. Door vruchten met suiker zacht te koken tot een lekkere siroop bijvoorbeeld – probeer het eens met frambozen of zwarte bessen. Of neem een voorbeeld aan onze oma's en maak je eigen fruitlikeur. Dat is heel simpel: goed gewassen vruchten in een mooie fles of pot, suiker erbij en bv. brandewijn, jenever of wodka – en dan een paar weken geduld hebben. Ook de bekende limoncello, een frisse likeur van citroenschilletjes, kan je prima zelf maken: kies hiervoor de lekkerste biologische citroenen.

Onze favoriete drankjes:

• Frambozen-tijmwhiskey
• Limoncello
• Kersen op brandewijn