Tips voor een perfect kopje thee

Of thee lekker wordt, hangt – naast de kwaliteit van de thee – voor een groot deel af van de zorg waarmee de thee wordt gezet, welke theepot je gebruikt en welk water.

De theepot
Verwarm de theepot eerst voor. Giet water, dat net van de kook af is, in de pot en zwenk het water een aantal keer rond. Giet dit water vervolgens weg. Doe nu de theeblaadjes in de lege, dampende theepot en laat ze hierin even rusten voordat je nieuw water opschenkt: dit zorgt voor extra smaak. Een theefilter of thee-ei gebruiken kan ook.

Tip: Gebruik bij voorkeur aparte theepotten voor kruidenthee, voor zeer sterke en voor milde (bv. groene) thee, zodat de uiteenlopende smaken elkaar niet beïnvloeden.

Zet een ongeglazuurde, aardewerken theepot nooit in de afwasmachine en gebruik geen afwasmiddel. Het volstaat om de pot met heet water om te spoelen. Voor alle theepotten geldt dat het laagje tannine (de bruine aanslag aan de binnenkant van de pot) dat zich beetje bij beetje vormt, de smaak van de thee verbetert. Wil je een glazen of lichtgekleurde theepot toch volledig van dit laagje ontdoen? Giet dan kokend water en een scheutje citroensap in de pot en laat deze zo een nachtje staan. De volgende dag gewoon even omspoelen met lauw water en je theepot is mooi schoon van binnen en weer klaar voor gebruik.
En het ideale theekopje? Met of zonder oor, groot of klein? Dat is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Al is jasmijnthee uit een mooi kommetje wel heel erg lekker…

Het water
De kwaliteit van het water waarmee je thee zet, heeft invloed op de smaak. Kalk en mineralen in het water kunnen bovendien zorgen voor een onaantrekkelijk schuimlaagje op de thee. De lekkerste thee zet je met mineraalwater of gefilterd kraanwater. Begin altijd met vers, koud water! Houd de kooktijd goed in de gaten: water dat te lang kookt verliest veel zuurstof en dit doet afbraak aan de smaak van de thee.

Los, zakje, eitje of zeefje?
Er zijn verschillende manieren om theeblaadjes in (of uit...) de theepot te krijgen. Traditioneel wordt de thee los in de pot gedaan en vervolgens door een theezeefje in het kopje geschonken. Een thee-ei, theefilter, een papieren theezakje om zelf losse thee in te doen of een handige theebolknijper voor één kop thee – alles kan. Belangrijk is wel dat de theeblaadjes de ruimte hebben om zich goed te ontvouwen zodat aroma en smaak helemaal tot hun recht kunnen komen. Voor grofbladige thee, zoals bv. Oolong of Pai Mu Tan, gebruik je dus liever geen thee-ei. Doe de thee los in de pot, of gebruik een theefilter.

Hoeveel schepjes?
In het algemeen geldt bij het gebruik van een theepot: één theelepel thee per persoon en één theelepel ‘voor de pot’. Ook dit is weer een kwestie van persoonlijke smaak. Dit zijn onze suggesties voor één kop thee:
• Witte thee: 2 theelepels/ maatschepjes
• Groene thee: 1 à 2 theelepels/ maatschepjes
• Oolong: 1½ theelepel/ maatschepje
• Zwarte thee: 1 goed volle theelepel/ maatschepje
• Rooibos: 1 theelepel/ maatschepje

Van witte en groene thee gebruik je dus wat meer dan van zwarte thee. De aanbevolen dosering staat ook op de verpakking van de diverse theesoorten.

Lang of kort trekken?
Verschillende theesoorten vragen om verschillende watertemperaturen. Zwarte thee zet je met water dat net van de kook af is (95˚C). Voor groene thee laat je het water iets afkoelen, tot 85˚C, anders wordt hij bitter. De delicate smaak van witte thee komt het beste tot zijn recht als de thee met water van 80˚C wordt gezet. Gebruik een speciale theethermometer of giet wat koud water bij het hete water in de theepot.

Giet het water op de thee en houd de tijd goed in de gaten. Als je zwarte of groene thee lang laat trekken, kan deze een wat wrange smaak krijgen. Dat komt door de tannine – een zgn. looistof  – in de thee. De iets bittere smaak kan je verzachten door bv. melk aan de thee toe te voegen. Natuurlijk speelt ook hier persoonlijke voorkeur een rol.

Een goede richtlijn is drie tot vijf minuten voor zwarte thee, ongeveer vier tot zes minuten voor half-gefermenteerde thee zoals Oolong, ca. drie minuten voor groene thee en vijf minuten voor witte thee. Vervolgens verwijder je de blaadjes. Tijdens het trekken moet de thee op temperatuur blijven. Zet daarom de theepot op een theelichtje of onder een theemuts.

Iets in de thee?
In China en Japan wordt thee puur gedronken en komt er geen suiker, melk of citroen aan te pas. Melk, citroen, suiker, honing of kandij kunnen de wat bittere smaak van (sterk gezette) zwarte thee verzachten. Bij witte en  groene thee of bij Oolong-thee zijn deze toevoegingen
minder gebruikelijk.

Thee bij (of in) de maaltijd
Thee als drank bij de maaltijd kan heerlijk zijn: Sencha is bijvoorbeeld heerlijk bij vis, Oolong en jasmijnthee passen goed bij een Aziatische maaltijd. Koken met thee kan ook: de rokerige smaak van Lapsang Souchong geeft een bijzonder accent aan visgerechten.

Bewaren
Om de geur en smaak optimaal te behouden, bewaar je thee bij voorkeur in een luchtdicht blik op een donkere, koele en droge plaats. Een luchtdichte beugelpot kan ook, maar zet die dan uit het licht. Bewaar thee gescheiden van sterk aromatische kruiden en specerijen en van andere theesoorten, zo neemt de thee geen andere geuren en smaken op. Aan het aroma en de smaak merk je of thee nog goed is of niet.