Seizoensgroenten en -fruit in een handige kalender
Ben je benieuwd naar welke groente en fruit er van nature bij welk seizoen horen? Ieder seizoen heeft een natuurlijke oogst, de groenten en fruit die dan op een natuurlijke manier groeien en beschikbaar zijn.
Er is niets lekkerder dan groenten en fruit van het seizoen! Ze smaken superlekker omdat ze op het juiste moment geoogst worden. Ze hebben meer smaak in vergelijking met groenten en fruit die buiten het seizoen zijn geteeld. Ze zijn ook minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Win, win dus!
Welke groenten en fruit horen bij welke maand?
Sommige groenten groeien prima in de kortere dagen en koudere temperaturen van januari, terwijl andere groenten en fruit juist warmte en zonlicht van de zomer nodig hebben. Gelukkig heeft élk seizoen genoeg verse groente en fruit om uit te kiezen!
Seizoensgroente en -fruit van januari
GROENTE:
Aardpeer, boerenkool, rode bietjes, koolraap, knolselderij, pastinaak, prei, savooiekool, schorseneer, spruitjes, rode kool, veldsla, witlof, witte kool, wortelen, wintertruffel
FRUIT:
Appels, citrusvruchten, stoofperen, handperen.
Cheesecake met sinaasappel en gembercurd
Deze cheesecake is een echte smaak sensatie dankzij de combinatie van sinaasappel en gember én ziet er prachtig uit!
Vegetarische stamppot, met feta & biet
Deze winterse boerenkoolstamppot, met feta, blokjes biet, winterpeen en pecannoten, is net even anders dan anders!
Seizoensgroente en -fruit van februari
GROENTE:
Aardpeer, boerenkool, rode bietjes, koolraap, knolselderij, pastinaak prei, savooiekool, schorseneer, spruitjes, rode kool, veldsla, witlof, witte kool, wortelen.
FRUIT:
Appels, stoofperen, handperen.
Boerenkool-linzenstoof
Winterse stoofpotje met pit dankzij het gerookte paprikapoeder en gekonfijte citroen.
Spruitensalade
Deze salade maak je van rauwe en geroosterde spruitjes. Met een dressing van sinaasappel, mosterd en olijfolie met chilipeper.
Seizoensgroente en -fruit van maart
GROENTE:
Aardpeer, broccoli, koolraap, pastinaak, radijsjes, savooiekool, schorseneren, veldsla, witlof, wortel.
FRUIT:
Handperen.
Bonenschotel met winterwortels
Deze goedgevulde bonenschotel is echt comfort food bij uitstek. In een handomdraai gemaakt, voedzaam en met knapperige, gefrituurde salie!
Gehaktbrood met savooiekool stampot
Snij dikke plakken van het gehaktbrood en serveer met de savooikool stamppot. Lekker met een lepeltje grove mosterd of piccallily .
Seizoensgroente en -fruit van april
GROENTE:
Broccoli, kropsla, koolrabi, lamsoren, morieltjes, raapstelen, radijs, waterkers, zeekraal.
FRUIT:
Aardbeien, handperen, rabarber.
Sushibowl met edamame en zeekraal
Maak deze heerlijke sushibowl met edamame, wortelspirelli, zeekraal, avocado, sweet chili gamba’s en zeewierchips!
Cheesecake met aarbeien en blauwe bessen
New York lemon-vanilla cheesecake met zomers rood fruit waar de zomer van af spat!
Seizoensgroente en -fruit van mei
GROENTE:
Andijvie, groene asperges, bloemkool, broccoli, capucijners, koolrabi, knoflook, kropsla, lamsoren, morille, raapstelen, radijsjes, rode uien, rucola, snijbiet, spitskool, waterkers, zeekraal.
FRUIT:
Aardbeien, handperen, rabarber.
Indiase curry met bloemkool
Geniet van de authentieke currysmaak in deze 'Aloo gobi' met bloemkool en aardappel.
Aardappelsalade met groene asperges
Deze kleurrijke salade is lekker bij de barbecue of bij een gewoon stukje vlees of vis. Niet moeilijk om te maken, maar wel erg lekker!
Seizoensgroente en -fruit van juni
GROENTE:
Aardappels, andijvie, artisjokken, groene asperges, bloemkool, bosui, rode bietjes, capucijners, courgettes, doperwten, eikebladsla, komkommers, koolrabi, knoflook, kropsla, krulsla, lamsoren, lenteui, mais, peultjes, pluksla, raapstelen, rammenas, rucola, snijbiet, spitskool, sperziebonen, spinazie, tuinbonen, wortelen, ijsbergsla, zeekraal.
FRUIT:
Aardbeien, frambozen, kersen, meloen, rabarber, rode bessen.
Frittata met spinazie
Maak een grote fritatta in de oven met verse spinazieblaadjes, chorizo en Emmentaler kaas.
Zomerse yoghurt ijsjes
Maak deze fruitige ijsjes met yoghurt, honing, kersen en chocolade voor een verfrissend moment in de zomer!
Seizoensgroente en -fruit van juli
GROENTE:
Aardappelen, andijvie, aubergine, artisjokken, rode bietjes, bosui, bloemkool, boterbonen, cantharellen, capucijners, courgettes, chinese kool, doperwten, ijsbergsla, komkommers, mais, kropsla, paprika, peultjes, prei, raapstelen, rode ui, rucola, sjalotjes, snijbiet, sperziebonen, tomaten, tuinbonen, venkel, wortel.
FRUIT:
Aardbeien, abrikozen, appel, bramen, frambozen, handperen, kersen, kruisbes, meloen, perziken, rode, witte en zwarte bessen.
Linguine met courgette
Zet seizoensfavoriet courgette op tafel in deze verrassende pastamaaltijd met citroenrasp, mascarpone en munt.
Luikse salade
Een echte klassieker uit de Belgische keuken, deze Luikse salade met sperzieboontjes, spekjes en ei.
Seizoensgroente en -fruit van augustus
GROENTE:
Aardappelen, andijvie, aubergine, artisjokken, augurken, bleekselderij, cantharellen, courgettes, eekhoorntjesbrood, groenlof, komkommers, paprika, prei, raapstelen, rucola, sjalotjes, snijbiet, sperziebonen, tomaten, venkel.
FRUIT:
Abrikozen, appel, blauwe bes, bosbes, bramen, frambozen, meloen, handperen, perziken, pruimen.
Risottto met eekhoorntjesbrood
Deze risotto met gemengde paddenstoelen is romig door de mascarpone en rijk van smaak.
Frisse komkommersalade
Een heerlijk bijgerecht voor een maaltijd buiten tijdens warme zomerse avonden.
Seizoensgroente en -fruit van september
GROENTE:
Aardappelen, andijvie, aubergines, augurken, bleekselderij, courgettes, groenlof, paprika, raapstelen, rucola, snijbiet, tomaten, venkel.
FRUIT:
Appels, bramen, druiven, frambozen, handperen, pruimen, stoofperen, vijgen.
Tajine met couscous
Een tajine wordt vaak gebruikt voor het bereiden van suddergerechten, maar je kunt er ook couscous in maken. Dat staat meteen mooi op tafel!
Venkelsalade met oosterse dressing
Deze salade met venkel en gele en groene courgette heeft een fijne oosterse twist door de speciale dressing.
Seizoensgroente en -fruit van oktober
GROENTE:
Andijvie, bleekselderij, groenlof, pompoen, rucola, snijbiet.
FRUIT:
Appels, druiven, handperen, noten, stoofperen, vijgen.
Kleurrijke herfstsalade met pompoen
Lekker met geroosterde butternut pompoen, linzen, rucola en cranberries.
Appelroosjes
Met onze biologische bakmix, heerlijke confituur, dunne schijfjes appel én een beetje geduld maak je deze prachtige appelroosjes!
Seizoensgroente en -fruit van november
GROENTE:
Andijvie, groene kool, groenlof, knolselderij, pompoen, rucola, rode kool, witte truffel.
FRUIT:
Appels, handperen, noten, vijgen
Knolselderij 'risotto'
Bereid de knolselderij met aardappel als een risotto, langzaam garend in geurige bouillon.
Rode kool steaks
Maak eens deze ‘steak’ van met een marinade van balsamico azijn en mosterd: een verrassende vleesvervanger!
Seizoensgroente en -fruit van december
GROENTE:
Andijvie, boerenkool, knolselderij, pompoen, rode kool, spruitjes, witlof, witte kool, witte truffel.
FRUIT:
Appels, citrusvruchten, handperen, stoofperen, vijgen.
Spitskool salade
Voor deze koolsalade met spitskool en rode kool maak je zelf de vinaigrette door de gedroogde kruiden te mixen met witte balsamico azijn, olijfolie en honing.
Biet Wellington
Een prachtig vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdinet, deze biet wellington met truffelcrème!