- Home
- Laat je inspireren
- De keuken van Dille
- Inmaken, wat is het en waarom doen we het?
Inmaken, wat is het en waarom doen we het?
Het heeft iets gezellig ouderwets: inmaken. Op de markt en in de moestuin zijn fruit, groente en kruiden nu op hun lekkerst. Allemaal uit eigen land! Die overvloed gaan we goed gebruiken, tijd voor inmaken dus: de smaak van de zomer in een pot of fles.
Want inmaken is een oude techniek om groente en fruit langer te bewaren. Vroeger, vóór de vrieskist en de koelkast, moest de zomeroogst ingemaakt worden, zodat deze 's winters nog gegeten kon worden . Nu doen we het omdat het leuk en érg lekker is!

Inmaken
Inmaken doe je in – brandschone – glazen potten en flessen, met suiker, azijn, zout of alcohol als puur natuur 'conserveermiddel'. Je kunt er alle kanten mee op: denk aan zoete jam, spicy chutney en zoetzure augurken, maar ook vruchtensiroop en alcoholische drankjes als limoncello of vruchten op brandewijn. Leuk voor jezelf, of om cadeau te geven!
Fermenteren
Fermenteren – tegenwoordig terecht weer erg populair – kan ook. Het klinkt misschien wat moeilijk, maar dat is het niet. Eigenlijk laat je micro-organismen zoals bacteriën, gisten of schimmels het werk doen. Een bekend voorbeeld is zuurkool: door gesneden witte kool 'op te potten' met zout, zetten de melkzuurbacteriën in de kool de plantensuikers om in melkzuur. De kool wordt lekker zuur (rijk aan vitamine C) en bederft niet.
Welke inmaaktechniek je ook kiest, van een eenvoudig jammetje-voor-beginners tot homemade zuurkool of exotische chutneys, je kunt er eindeloos mee experimenteren: niet alleen door welke vruchten en/of groente je kiest, maar ook door het toevoegen van kruiden en specerijen.
Bekijk hier onze favoriete recepten en ga aan de slag!
Bekijk onze artikelen
-
Melkfles, glas, 1 l2 , 75
-
Inmaakpot glad met deksel, mini, 50 ml0 , 95
-
Pollepel, beukenhout, 24,5 cm0 , 95
-
Maatlepeltjes, in thee- en eetlepels en ml, roestvrij staal7 , 95
-
Pollepel, beukenhout, 30 cm1 , 95
-
Pollepel, beukenhout, 30,5 cm1 , 50
-
Beugelpot, glas, 1,5 l6 , 50
-
Inmaakpot 'Quattro Stagioni', inhoud 0,5 l3 , 95
-
Deksel, groen/wit geruit, voor inmaakpot glad en inmaakpot met facetten0 , 60
-
Deksel voor inmaakpot 'Quattro Stagioni', Ø 7 cm0 , 95
-
Neteldoek, linnen, 70 x 70 cm7 , 95
-
Deksel, rood/wit geruit, voor inmaakpot glad en inmaakpot met facetten0 , 60
-
Inmaakpot, glad, deksel apart verkrijgbaar, 230 ml1 , 25
-
Inmaakpot met facetten, deksel apart verkrijgbaar, 240 ml1 , 25
-
Beugelfles, glas, vierkant, 250 ml3 , 95
-
Aardbei- ontkroner met tandjes, roestvrij staal2 , 95
- Laat je inspireren
- De keuken van Dille
- Zo gebruik je onze handmandoline
- Meimaand Groentemaand
- Bakken met Enzo
- Seizoensgroenten en -fruit in een handige kalender
- Onze favoriete recepten met pompoen
- Onze favoriete recepten van de zomer
- Dille’s bakhulpje
- Zo maak je bakken mindful en meditatief
- Zo maak je een bakplanning voor de hele week!
- Lekker, biologisch en ambachtelijk: op bezoek bij Molen De Vlijt!
- Tea pairing
- De lekkerste recepten voor een high tea!
- High tea volgens Dille & Kamille
- Ons favoriete chai-recept
- Een thee voor elke stemming!
- Thee: oorsprong en soorten
- Tips voor een perfect kopje thee
- Inmaken, wat is het en waarom doen we het?
- De lekkerste inmaakrecepten: aan de slag!
- Eenvoudig zelf pasta maken: dit is onze held!
- Slow food: de tijd nemen smaakt het lekkerst
- De lekkerste pasta? Die maak je zelf!
- Maak je eigen lentethee melange
- Onze theesoorten
- De lekkerste recepten voor Moederdag
- Koken zonder plastic: de lekkerste recepten!
- Lekkere recepten voor in de broodtrommel
- Snelle recepten om buiten op te eten
- Mindful koken – 5 tips
- Recepten met zomergroenten- en fruit
- Kruiden en specerijen: onmisbaar in de keuken
- Dille’s kruidenposter
- De koffie van Dille & Kamille
- Menukaartjes voor Pasen om in te kleuren
- Waarvoor gebruik je onze gardes?
- Thee van Dille & Kamille: een interview met onze theespecialist
- Tips voor het inmaken van groenten en fruit
- Keukenhulpjes van Dille
- Keukenhulpjes van Dille voor de herfst
- 9 handige baktips voor thuisbakkers
- Keukenhulpjes van Dille voor de winter
- Keukenhulpjes van Dille voor de lente
- Onze tips voor de beginnende bakker
- Keukenhulpjes van Dille voor de zomer
- Het nieuwe bakken - net als vroeger
- Vanille extract en vanillepasta – wat is het en in welke gerechten gebruik je het?
- Dé roestvrijstalen pan van Dille & Kamille
- 3 manieren om gedroogde kruiden te bewaren
- Onze favoriete drankjes voor de winter
- Winters weekmenu vol groente
- Alles over de olijfolie van Dille & Kamille
- Recepten voor een heerlijke paasbrunch
- Baklava Cheesecakes
- TIP: Zo maak je glazen voorraadpotten schoon
- Picknicktips: Zo neem je alles makkelijk mee
- De keuken van Dille